Indul a sárgadinnyeszezon

2021. június 28. 11:13 | Sipos Gábor

Az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, a sárgadinnye is a szezonjához érkezett. Az elmúlt napok forró időjárása pár nappal előrébb hozta a szezon kezdetét, a héten már a szabadföldi termesztésű gyümölcsöket árulják a piacokon.

A szabadföldi termesztésű gyümölcsök minden esetben az időjárás szeszélyeinek vannak kitéve. Különösen igaz ez a korai sárgadinnyékre.  A korán érő fajták közé tartozik a zöld belsejű cukordinnye, amely akkor finom, ha a kocsánya körberepedezett, a felülete cseres és édes illatot áraszt a kocsány mellett.

Gazsi Lajos termelő elmondta, hogy a Békéscsaba melletti családi kertészetükben négy hektáron termesztenek sárga és görögdinnyét. Idén kiváló minőségre, de mérsékelt mennyiségre számítanak a gazdaságban. A kiültetést követően, pár héttel ezelőtt, még sokáig hideg volt a föld a dinnyék gyökérzónájában, így az nem tudott elég tápanyagot felvenni.

– A tavaszi hidegeknek köszönhetően kevesebb termésre számíthatunk, sok kötést ledobott a növény. Most három hete alig van csapadék, öntözés nélkül nem is fejlődnének a dinnyék. Sajnos az árakkal kapcsolatban úgy néz ki, hogy a termelők egy kicsivel drágábban tudják majd értékesíteni a dinnyéket, mivel jóval kevesebb kötés van a szokotthoz képest – mondta Gazsi Lajos dinnyetermesztő.

Fotó: Bagi József

 

A csabai piacon termelők és viszonteladók is árulnak sárgadinnyét. Gyors körkérdés alapján a vásárlók többsége évek óta ugyanott vásárolja a dinnyét, az igazi ínyencek alig várták a sárgadinnye megjelenését. A legtöbben az illata alapján állapítják meg, hogy szimpatikus-e a sárgadinnye.

– A sárgadinnyét általában a csumája részénél megszagolom, most is nagyon kellemes illata volt mindegyiknek, én csak ez alapján választok. Inkább sárgadinnyés vagyok, mint görögdinnyés, attól függetlenül, hogy azt is szeretem – mondta Varga István, aki összesen 6 dinnyét vásárolt, ebből hármat Erdélybe vitt ajándékba, hármat pedig itthon fogyasztottak el kellő hűtést követően.

– Én a lédúsat szeretem hidegen – mosolygott Kiss Enikő, a dinnyék között válogatva – Nekem nem feltétlen kell, hogy nagyon édes legyen, de azt az igazi sárgadinnye ízt keresem, amit csak a szabadföldinél kapok meg. Én bízom a kereskedőben, általában azt viszem, amit ő ajánl – hangsúlyozta a kismama.

A sárgadinnyeszezon még csak most kezdődik, így a korai fajták ára még viszonylag magas, jelenleg 800 Forint körül kell fizetni az első osztályú dinnyéért kilónként. A nem teljesen tökéletes, másodosztályú dinnye már 600 forintért is hazavihető. A szakemberek előrejelzése alapján 2-3 hét múlva már jóval szerényebb összegért lesz kapható a szabadföldi, mézédes sárgadinnye a békéscsabai árusoknál is.

 

További programok »

FEL