Jön a használtruha-szeptember: azt kérik, hogy 30 napig ne vásároljunk új ruhát

2019. augusztus 30. 14:48 | behir

A műanyagmentes július és az autómentes augusztus után most jöhet a használtruha-szeptember. A kezdeményező Oxfam nonprofit szervezet így szeretné felhívni a figyelmet a textilipar környezetszennyezésére.

„Segíts az embereknek és a bolygónknak – mondj nemet 30 napig az új ruhákra!” – írj a honlapján az Oxfarm.

A használtruha-szeptember lényege, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy a „fast fashion” márkák egy-egy ruha elkészítéséhez milyen mennyiségű energiát használnak fel, és mennyi szemét keltezik. Ugyanis a textilipar több szén-dioxid kibocsátásért felelős, mint a repülés és a szállítási költségek együttesen.

Egy póló és egy farmer legyártásához egy ember 13 évnyi ivóvíz-mennyisége szükséges.

Egy héten 11 millió ruha kerül a hulladéklerakókba. Egy évben pedig olyan súlyú ruhamennyiséget dobnak a szemétbe csak Angliában, mint az Empire State Building.

Ennek tudatában a cég arra kér mindenkit, hogy lehetőségeinek megfelelően vegye ki a részét a használtruha-szeptemberből.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

Életmód

Klímavédelmi konferencia zajlott Békésen

20 millió forintnyi támogatást nyert a Békés Város Önkormányzata és a Zöld 14 Egyesület közösen pályázata a Széchenyi 2020 programban. A támogatás helyi klímastratégia kialakítására és szemléletformálásra szól.
2020. augusztus 6. 15:28
FEL