Jön a használtruha-szeptember: azt kérik, hogy 30 napig ne vásároljunk új ruhát

2019. augusztus 30. 14:48 | behir

A műanyagmentes július és az autómentes augusztus után most jöhet a használtruha-szeptember. A kezdeményező Oxfam nonprofit szervezet így szeretné felhívni a figyelmet a textilipar környezetszennyezésére.

„Segíts az embereknek és a bolygónknak – mondj nemet 30 napig az új ruhákra!” – írj a honlapján az Oxfarm.

A használtruha-szeptember lényege, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy a „fast fashion” márkák egy-egy ruha elkészítéséhez milyen mennyiségű energiát használnak fel, és mennyi szemét keltezik. Ugyanis a textilipar több szén-dioxid kibocsátásért felelős, mint a repülés és a szállítási költségek együttesen.

Egy póló és egy farmer legyártásához egy ember 13 évnyi ivóvíz-mennyisége szükséges.

Egy héten 11 millió ruha kerül a hulladéklerakókba. Egy évben pedig olyan súlyú ruhamennyiséget dobnak a szemétbe csak Angliában, mint az Empire State Building.

Ennek tudatában a cég arra kér mindenkit, hogy lehetőségeinek megfelelően vegye ki a részét a használtruha-szeptemberből.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

Életmód

Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben

Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatra – hangzott el szerdán, a Békés Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón.
14:08
FEL