Kézműves, kisüzemi sörgyártásba kezd a gyulai Food Analytica. A vállalat 100 millió forint értékű beruházása eredményeképpen már jövő tavasszal találkozhatnak a gyulai kézműves sörrel. Várhatóan világos, barna és ízesített terméket is előállítanak a Sarkadi úti üzemben.
Üzem, étterem, mintabolt
A Sarkadi úti ingatlannál az átalakító munkálatok már javában folynak és ezzel egyidejűleg a gyártáshoz szükséges technológia beszerzése is folyamatban van. Döntően automatizált sörgyártási technológiával szerelik fel az üzemet - tudtuk meg dr. Ábrahám Csabától, a Food Analytica Kft. ügyvezetőjétől. Aki azt is elmondta, hogy az épület nemcsak gyártóüzemként, hanem bemutatóteremként is funkcionál majd.
- Mintabolt, illetve minta kóstoló is lesz. Illetve az a terv, hogy ez egy abszolút látogatható üzem legyen, tehát látványüzemként fog funkcionálni. Igenis a turisták számára ide el lehet jönni, körbe lehet sétálni, meg lehet kóstolni, ajándékot lehet vásárolni.
Kinek a világos, kinek a barna
Nyitásként három-négyféle termékkel készülnek. A világos és a barna sörök mellett ízesített sör előállítása is szerepel a tervek között.
Az elsődleges célközönség a gyulaiak és a Gyulára érkező turisták lesznek a kezdetekben. Körülbelül az évi induló kapacitásuk olyan 100.000 liter sör előállítása lesz, ez később félmillió/literig is növekedhet.
Jó alap az Analytica
A Food Analytica komoly mikrobiológiai és analitikai háttérrel rendelkezik – fogalmazott dr. Ábrahám Csaba. Az ügyvezető szerint a sörgyártás is egy nagyon kényes, igényes és bonyolult folyamat, ahol nagyon komoly mikrobiológiai és analitikai ellenőrzésekre van szükség. A két tevékenység között nagyon szoros kapcsolat van.
Kereki Zoltán projekt menedzser szerint jó lehetőségük van a sörgyártásra: - úgy gondoljuk, hogy nagyon jó lehetőségünk van egyrészről a kitűnő laborháttérnek köszönhetően, hogy egy olyan minőségi terméket állítsunk elő, ami keresett lesz és közkedvelt a vevők körében.