Jól teljesítettek a magyar fotósok a nemzetközi versenyen

2021. július 29. 08:26 | behir.hu

A Vad Művészet - Az év természetfotósa (WildArt Photographer of the Year) verseny legújabb fordulóján ezüstérmes lett a magyar Kércz Tibor képe, de több hazánkból származó fotóst is kiemelt a zsűri. Az idén indított pályázatnak tíz köre lesz, a mostani volt az ötödik.

Magyar díjazottjai is vannak az idén indított WildArt Photographer of the Year (Vad Művészet – Az év természetfotósa) verseny újabb fordulójának. A pályázat 2021 első tíz hónapjában havonta jelentkezik egy-egy tematikus kategóriával, hogy aztán év végén összegezzék az eredményeket és kiosszák a fődíjat. A tíz kategóriával egy-egy természetvédelmi ügyet támogatnak, a magyar fotósok már az első körben is jól szerepeltek.

A most ismertetett, ötödik forduló a Light (Fény) nevet viseli, a verseny ezen szakaszába májusban lehetett jelentkezni. A kategória Georgina Steytler ausztrál természetfotós és zsűritag ötlete volt, és az eddigi legnépszerűbb körnek bizonyult: több mint 1340 pályamű érkezett a fordulóba a világ minden tájáról. A zsűri gondos munkával választotta ki a top 100-at, majd a győzteseket. Az első helyen az osztrák Bernhard Schubert végzett, aki egy csótányt, illetve egy spórából álló felhőt örökített meg egy borneói nemzeti parkban. Schubert ezzel csatlakozik a végső döntősökhöz.

Forrás: Bernhard Schubert - WildArt Photographer of the Year

 

A második Kércz Tibor lett. A magyar fotós pár napon át feküdt a mexikói Río Lagartos Bioszféra-rezervátum iszapjában, hogy el tudja készíteni a tökéletes fotót a helyi karibi flamingókról.

forrás: Kércz Tibor - WildArt Photographer of the Year

 

A harmadik díjat a norvég Pål Hermansen hozta el, aki a párzási időszak alatt küzdő havasi nyulakat fotózott. Mint mondta, a környék nyulai már hozzászoktak a mesterséges fényhez, így készülhetett el a különleges kép.

forrás: Pål Hermansen - WildArt Photography of the Year

 

A szerkesztők választása díjat az Egyesült Királyságban élő Duncan Armournak ítélték oda. Costa Ricán készült felvételén egy zöldhátú remetekolibri látható, amint egy rákollóvirágnál táplálkozik.

forrás: Duncan Armour - WildArt Photographer of the Year

 

A Topaz Labs díját az olasz Fabio Sartori nyerte, aki egy pókot, illetve a hálóján gyöngyöket képző hajnali harmatot fotózta. Ahogy megközelítette az ízeltlábút a kamerájával, az állat egyből védekező pozíciót vett fel.

forrás: Fabio Sartori - WildArt Photographer of the Year

 

Dicséretre méltónak találták Ripan Biszvasz indiai fotós művét, aki egy szentjánosbogár fénymintázatát dokumentálta. A kép elkészítéséhez hosszan kellett követnie a rovart, és minden egyes felvételnek jól kellett sikerülnie. A fotós szerint képei 99 százaléka használhatatlan volt, három hónapnyi próbálkozás után 3-4 jó felvétel született.

forrás: Ripan Biswas - WildArt Photographer of the Year

 

Kércz Tibor kuvikról készült fotója is elismerésben részesült. A madarakat követve több jól sikerült képet is el tudott készíteni.

forrás: Kércz Tibor - WildArt Photographer of the Year

 

A zsűri Tökölyi Csaba felvételét is kiemelte, a magyar fotós a nap végén igyekezett alanyokat találni képeihez. Egy cseresznyefa levelei között aztán megpillantott egy pókot, a megfelelő fényviszonyokat kivárva pedig megörökítette a pillanatot.

forrás: Tökölyi Csaba - WildArt Photographer of the Year

 

 

Forrás: National Geographic

További programok »

FEL