Jól szerepeltek a Békés megyei kézművesek az országos versenyen

2020. október 13. 17:37 | Gyemendi Réka

Idén 18. alkalommal rendezték meg a "Magyar Kézműves Remek" című országos pályázatot. Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útra a pályázatot. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés részeként a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által 2020-ban meghirdetett pályázatra 101 pályamű érkezett be, melyből 38 pályázó érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet.

Idén az MKIK kiírására 11 Békés megyei alkotó 12 pályaművel jelentkezett. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három kézművese kapta meg idén a Magyar Kézműves Remek elismerést.

Első alkalommal szerezte meg a minősítést Komárné Papp Margit (Battonya) nőiruha-készítő Dél-alföldi Apátfalvi női viseletével, Szőke Péter (Békéscsaba) ostorkészítő népi iparművész karikás ostorával és Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész torontáli együttesével – ő már a korábbi kiírásokon is megmérettette szakmai munkáit.

A Békés megyei indulók a Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott magas színvonalú alkotásaikért a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, Dr. Orosz Tivadartól és Cseh Istvántól, a Kézműipari Tagozatból választott alelnöktől elismerő oklevelet vehettek át:

Barcsay Andrea (Doboz) fazekas- tótkomlósi szűrőtálak újragondolva
Farkasné Kun Anikó (Gyula) viseletvarró- gyulai szűcshímzéssel díszített ruha és blézer
Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész- bőr-gyapjú táskák (2. pályamunka)
Dr. Illés Károlyné (Békéscsaba) hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere- Baranyai főkötő mintával díszített lakástextilek
Farkasné Jeszenszky Anita (Békéscsaba) népi ékszerkészítő, népi iparművész- rózsavirágos kollekció
Jámborné Papp Gizella (Dévaványa) –„ZIGI” levedulás, illatos gyertya termékcsalád
Kocsor Imréné (Békés) kosárfonó, népi iparművész- fonott kosarak
Lukács Eszter Mária (Békés) hímző, népi iparművész- ebédlőgarnitúra békési hímzéssel
Rózsáné Szakálos Ildikó (Gyomaendrőd) amatőr csipkekészítő, kézi hímző- Szigetvár vidéki fehér ünnepi öltözék a mai kor divatvilágába újragondolva.

Galéria


A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, a nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen.

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből az MKIK korábban minden évben kiállítást rendezett, amely a Hungexpo területén volt megtekinthető. Ebben az évben a koronavírus okozta egészségügyi válsághelyzet miatt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hunyadi téri épületében mutatták be a Magyar Kézműves Remek pályázaton induló kézművesek alkotásait.

További programok »

Gazdaság

Jövőbeni fejlesztések Mezőberényben

Mezőberény önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra, és több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.
2023. március 21. 18:21
FEL