Jobbik: pénz hiányában a reformok ártanak

Vona Gábor szerint Magyarország keveset költ az egészségügyre

A korrupciót, az egészségügyet és azt oktatást érzi Magyarország legégetőbb problémájának Vona Gábor. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és frakcióvezetője vasárnap Valódi nemzeti konzultáció című országjáró körútján járt Békéscsabán.

Vona Gábor úgy látja, az oktatásban bár zajlanak a tiltakozások, a helyzet egyre inkább politikai iszapbirkózássá, hidegháborúvá fajul. A Jobbik szerint az oktatási kerekasztal húzza az időt, míg a tüntetők nem az oktatásügy mellett állnak ki, hanem inkább csak a tiltakozás kedvéért sztrájkolnak. Vona Gábor úgy véli, nem falakat kellene építeni, hanem hidakat a felek között.

A Jobbik elnöke szerint az egészségügyben sem jó a helyzet.

– Amíg a megfelelő egészségügyi források nem állnak az ágazatnak rendelkezésre, addig minden strukturális reform inkább árt, mint használ.  Ha megnézzük nemzetközi összehasonlításban akár a költségvetés arányos, akár a GDP arányos egészségügyi ráfordítást Magyarországon, akkor azt fogjuk találni, hogy Magyarország akár uniós viszonylatban, akár regionális összehasonlításban is sereghajtó – mondta Vona Gábor. – Nem arról van szó, amit a kormány állít, hogy annyi pénzt költenek az egészségügyre, amennyit csak lehet. A költségvetésünk jelenlegi helyzetéhez és a gazdaságunk jelenlegi teherbírásához mérten is sokkal kevesebb költünk az egészségügyre, mint mások. 

Példaként Szlovákiát idézte a frakcióvezető, miszerint Magyarországon a GDP 4,8, addig Szlovákiában 6,5 százalékát fordítják az ágazatra.

A korrupció Magyarország legjobban dübörgő iparága – folytatta Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint Simonka György viharsarki országgyűlési képviselő földvásárlási ügyei aggályosak. Az elnök hangsúlyozta: a Jobbik létrehozott egy antikorrupciós csapatot, amelyben adótanácsadók és pályázati szakértők kaptak helyet, vidéken pedig a választókerületi elnökök, önkormányzati képviselők számára képzéseket tartottak, hogy még hatékonyabban léphessenek fel a korrupció ellen.

 

Megosztás:

Címke: