Jelentős fejlesztések jöhetnek a felsőoktatásban

A doktori képzési férőhelyek számát, kollégiumfejlesztéseket és kkv-fejlesztési stratégiát ígér a magyar kormány az Európai Bizottságnak benyújtott Nemzeti reform programban – olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A következő hetekben – várhatóan még májusban – a magyar kormány elé kerül a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája – olvasható a kabinet által Brüsszelnek tett ígéretek között – írja a gazdasági lap. A múlt héten a kormány nem csupán a következő évek makrogazdasági pályáját bemutató konvergenciaprogramot, hanem a gazdaságpolitikai intézkedéseket taglaló, úgynevezett Nemzeti reform programot (NRP) is benyújtotta az Európai Bizottságnak – derül ki a szervezet honlapjára feltöltött anyagokból.

A kkv-stratégia szerint a magyar gazdaság korszakváltáshoz érkezett, a digitális forradalom, a magas foglalkoztatási ráta és a bérszínvonal a gazdaság minden szereplőjét a termelékenység növelésére kényszeríti, ám ebben a kkv-kat segíteni kell. A kormány elé kerülő, 2030-ig szóló tervezet célkitűzései szerint a hazai kisvállalati szektor termelékenységét, valamint az általa előállított export hozzáadott értékét is növelni kell a digitalizáció eszközeivel.

Az NRP-ben az oktatás is kulcsterület: a közoktatásban a szakképzés fejlesztésével és az alapfokú oktatásból való lemorzsolódás csökkentésével foglalkoznak, emellett részletesebben bemutatja a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos terveit a kormány. A cél a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelése – holott az elmúlt években a szakképzés fontosságát hangsúlyozta, ennek érdekében alakította át a közoktatást is.

Megosztás:

Címke: , , ,