Javaslataikat is megfogalmazhatták a diákok az őszi VIP-en

2019. október 17. 18:04 | Gyemendi Réka

Ismét megrendezték a Városi Ifjúsági Parlamentet a Csabagyöngye Kulturális Központban szerdán. A rendezvény célja, hogy az általános- és középiskolások szekciótémákon belül oszthassák meg véleményüket és tapasztalataikat különböző, fiatalokat érintő témákról.

A Városi Ifjúsági Parlament nyitó plenáris ülésén több előadást hallgathattak meg a diákok. Kovács Ákos, a Diákönkormányzat elnöke ismertette a DÖK egy éves programjait, valamint a Városi Ifjúsági Parlament, rövidítve VIP idei változásait.

– Idén megújítottuk az egész VIP-et, hiszen ezúttal egy javaslatot fogalmaznak meg a diákok és ezt a javaslatcsomagot továbbítjuk a városvezetés felé. Az előző években csak a bizonyos témákkal kapcsolatos kérdésekre kaptak választ a tanulók, most viszont a városvezetés magasabb szintre emeli majd a VIP-et – imertette az elnök.

A Városi Ifjúsági Parlamentet 1998 óta rendezi meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Patent Diákirodája, amely13 éve zajlik tavaszi és őszi lebontásban.

– Minden évben szerepel a meghívóban három szó: az érdekérvényesítés, az érdekképviselet és a párbeszéd. Ennek a rendezvénynek a lényege, hogy a diákok megfogalmazzák az érdekeiket, amelyeket aztán el tudnak juttatni a döntéshozók felé, így a párbeszéd olyan döntéseket eredményezhet, amely a fiatalokra nézve pozitív és előremutató – fogalmazott Varga Tamás, a békéscsabai önkormányzat oktatási csoportjának osztályvezetője.

A diákok különböző szekciókon belül vitathattak meg számukra fontos témákat. Az általános iskolások továbbtanulásukkal kapcsolatban kaphattak segítséget a Hova Tovább? szekcióban. A középiskolások többek között a Garabonciás napokról, a DÖK-ről, a függőségekről és a diák-érdekképviseletről és jogokról tájékozódhattak.

 

Galéria

 

További programok »

FEL