Játszóterek: A nem rendeltetésszerű használatból adódhatnak problémák

2020. július 4. 09:39 | Gyemendi Réka

Itt a jó idő, így sokan a szabadba vágynak, a kisgyermekes családok pedig szívesen töltik ilyenkor az időt a játszótereken. A békéscsabai, önkormányzati tulajdonú játszóterek, fitneszparkok és kresz-parkok közül 61 tartozik a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. -hez, melynek ügyvezetője elmondta: heti három-négy alkalommal vizsgálják a játszóterek és elemeinek állapotát. Tapasztalataik szerint ha probléma van, az főként a nem rendeltetésszerű használatból ered.

Hadabás Ildikó ügyvezető hangsúlyozta: a játszóterek üzemeltetésére szigorú jogszabályok vonatkoznak, amely előírja a folyamatos, rendszeres ellenőrzést, a feltárt hiányosságok folyamatos karbantartását. 

– Hetente végzik a kollégáim a gondozási munkákat a játszótereken. Ebbe beletartozik a hulladéktárolók heti három alkalomal történő ürítése, a zöldterület kezelése, a növényzet gondozása, a homokozók, eséscsillapítók, burkolatok gyommentesítése, takarítása. Ezen alkalmakkor, tehát heti 3-4 alkalommal szemrevételezik az eszközöket és megállapítják, hogy ha törött, leszakadt vagy elhajolt elemet látnak. De kéthetente kötelező is mindet eszközt átvizsgálni, hogy nincsenek-e rajta repedések, nincsenek-e lötyögő, meglazult részek. Továbbá, hogy a felfüggesztések stabilak-e, hogy a fa részek nem szálkásodtak-e ki. Ezeket a feltárt hiányosságokat azonnal javítják a kollégák – fogalmazott.

Hozzátette: ha olyan eset fordul elő, amit nem tudnak rövid időn belül kijavítani, mert esetleg alkatrészt kell pótolni, akkor körülzárják, elzárják a területet addig, amíg az eszköz javítása meg nem történik. Hadabás Ildikó úgy fogalmazott: ezzel a gyakorisággal a tartós, rendeltetésszerű használatból eredő kopások, meghibásodások jól kezelhetőek. Kiemelte, hogy probléma akkor adódik, hogy ha nem rendeltetésszerűen használják az adott eszközöket.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet: rendelet írja elő a játszóterek biztonságának négyévente történő felülvizsgálatát, ezt minden esetben szakértő cég végzi. 

– Tavaly novemberben 38 játszótér biztonsági felülvizsgálatát végeztettük el. Erre és a feltárt hiányosságok pótlására az önkormányzat külön forrást biztosított. Így összesen 44 játék, illetve játéktartozék cseréje történt meg április-március hónapban – mondta el Hadabás Ildikó.

Ha Ön úgy látja, hogy valami nincs rendben a meglátogatott játszótéren, két csatornán juttathatja el észrevételeit a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft-hez: telefonon a 644-237 számon, emailben pedig info@bvgkft.hu címen.

Az üzemeltető cég a közeljövőben táblákat is elhelyez a játszótereken, amelyeken az előbbi elérhetőségek szerepelnek majd, így közvetlenül tudják a szülők bejelenteni észrevételeiket.

 

További programok »

FEL