Játékszín Békésen

2017. október 13. 18:55 | Szendi Rita

Szenvedély- és pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők és idősek léptek fel azon a fesztiválon, amelyet Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban rendeztek meg. A Dél-Alföldi Regionális Játék-Szín Fesztivált idén már 10. alkalommal hozták létre, ahol minden évben három megye színjátszókörei mérkőznek meg egymással.

Több hónapos munka, sok gyakorlás és örömteli pillanatok – ezek jellemzik a Játékszínt, ahol szenvedélybetegek, fogyatékkal élők adtak elő színdarabokat. János, az egyik darab főszereplője már második alkalommal lép fel a kulturális házban.

– A hit, remény, szeretet nélkül a világunk így is el van veszve, mert sok katasztrófa történik, ezért kell, hogy bizakodjunk: a hit, remény segítségével visszaállíthatjuk az egyensúlyt. Én főszereplő vagyok most, és azt szeretném, hogy visszaépítsük azt az egyensúlyt, amit elvesztünk – mondta Cziák János.

A Játékszínen amatőr színjátszók lépnek fel. A megmérettetés majdnem egyéves előkészülettel és gyakorlással jár.

– A Játékszín egy fantázianév tulajdonképpen egy színjátszó találkozót takar, amelyet 10 évvel ezelőtt indított útjára a Mentálhigiénés Egyesület. Regionális, itt Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye amatőr színjátszói vannak jelen – fejtette ki Békés polgármestere, Izsó Gábor.

A Mentálhigiénés Egyesület elnöke elmondta: nagyon fontos a folytonosság, a résztvevők minden évben nagyon várják a fesztivált. Ezt a hagyományt szeretnék minél tovább ápolni.

– Pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők és idős emberek művészetterápiája ez a színjátszás. Olyan hely ahol ők fellépnek, ahol szerepelnek, ahol rengeteg sok élménnyel, örömmel gazdagodnak – fogalmazott Körömi János.

A színpadi darabokat egy háromtagú szakmai zsűri értékelte, akik között pszichiáter, mentálhigiénés szakember és színész is volt.

 

 

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
18:02
FEL