Januártól ismét nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum

2019. január 4. 06:38 | Szabó Rita

Január elsejétől a minimálbér bruttó összege 149 ezer forintra, a garantált bérminimumé pedig 195 ezer forintra nőtt. Ez az összeg nyolc százalékkal több, mint az előző évben volt.

 

 

A béremelés nemcsak a munkavállalókra, hanem a munkaadókra is hatással van. Egy békéscsabai vállalkozó elmondta: a munkabér növekedés versenyképesebb fizetést, és kiszámítható stabil keresetet és plusz motivációt jelent a dolgozóknak.

– Egy hosszútávú, jól megfizetett, szakmailag kompetens, ambiciózus munkatárs kétszer olyan hatékony munkára képes, mint azok, akik nem érzik magukat megbecsültnek és kikacsintgatnak a cégtől más irányokba. Azt gondolom, hogy mindenképpen előremutató volt ez a béremelés - fogalmazott Fábián Ferenc az Euro-Consult Oktatási és Tanácsadó Központ ügyvezetője.

Az ügyvezető hozzátette: egy hatékony költséggazdálkodással és jó humánerőforrás stratégiával kompenzálható a megemelkedett költségszint.

 

 

A 2016-os hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően ismét emelkedett a minimálbér és a garantál bérminimum.

– A minimálbér összege  149 000 Ft-ra a garantált bérminimumé pedig 190 000 Ft-ra nő 2019. január elsejétől. Így mindkét bérkategória viszonyítva a korábbiakhoz, több mint duplája lesz a 2010 évinek - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatón.

A munkaadók és munkavállalók képviselői arról is megegyeztek a kormánnyal, hogy nem csak 2019-ben, hanem 2020-ban is, újabb 8 százalékkal emelik a béreket. Ez a kétéves megállapodás illeszkedik abba a 6 éves közteher-csökkentési és bérnövelési megállapodásba, amelyet 2016-ba jelentettek be.

 

 

– 2020-tól egy újabb nyolcszázalékos növekedés következhet be, amelynek alapján 2020 január elsejétől a minimálbér összege 161 000 Ft, a garantált bérminimum összege pedig bruttó összege pedig 210 600 Ft lehet, ez tehát a két évre vonatkozóan 8-8%-os emelést jelent -  számolt be a részletekről Varga Mihály pénzügyminiszter a megállapodást követően.

A rendelkezéseket első alkalommal a 2019. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

 

További programok »

FEL