Január 5-ig kell visszavinni a fel nem használt tűzijátékokat

2017. január 3. 15:43 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A fel nem használt, hármas osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket január 5-éig kell visszaváltani. Más szabályok érvényesek az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokra, amelyeket egész évben felhasználhatunk, de kizárólag magánterületen.

Az egész ország tűzijátékkal búcsúztatta az óévet. Mivel hazánkban hosszú ideig illegálisnak számított, nem alakult még ki megfelelő kultúrája a tűzijátékok magánhasználatának – mondja a szakember.

– A pirotechnikai termékeket osztályokba sorolták, veszélyességük és hatóanyagtartalmuk szerint, egytől négyig. A négyest csak pirotechnikus használhatja, nagy tűzijátékokba, míg a hármas használható szilveszterkor. Az egyest és kettest egész évben használhatja magánterületen bárki. A hármas pirotechnikai terméket kell visszavinni január 5-ig a forgalmazónak – tájékoztatott Leskovicsné Tóth Mária a Leskovics Pirotechnika Kft ügyvezetője.

A szakember azt hangsúlyozta: minden esetben tartsuk be a termék használati utasítását, hogy elkerüljük a baleseteket. Az egyes és kettes kategóriába tartozó termékeket csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibás.

– Hibás pirotechnikai eszköznek természetesen visszaadjuk az árát, viszont a hármast, aki nem használta fel és az sértetlen, nekünk nem kötelességünk visszaadni az árát, így azt nem is adjuk vissza, hiszen meg volt a lehetősége mindenkinek arra, hogy ezt felhasználja – mondta el Leskovicsné Tóth Mária.

A fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van lehetőség visszavinni a forgalmazóhoz. A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 000 Ft-os büntetést is vonhat maguk után.

FEL