Január 26-án részlegesen kinyit a Munkácsy Mihály Múzeum

2023. január 17. 10:53 | Szabó Judit

Az energiaár-emelés miatt a város kulturális intézményei, köztük a Munkácsy Mihály Múzeum sem fogad látogatókat a szokott rend szerint. Ennek ellenére nem állt meg a munka, az intézmény munkatársai folyamatosan készülnek az újra nyitásra.

A Munkácsy Mihály Múzeumban már zajlanak az előkészületek a következő időszaki kiállításra. "Az égi csillag tiszta fénye" című kiállítás témáját egy könyv képzi. A Tranoscius evangélikus énekeskönyvnek nagy jelentősége volt a csabai szlovákok történetében. A legenda is úgy szól, hogy amikor a Felvidékről megérkeztek Békéscsaba főterére a polgárok, énekeltek a könyvből, ezzel jelképezve, hogy új lakhelyükre megérkeztek. A csabai szlovákok minden nagyobb eseményhez találtak egy éneket, például a menyasszony búcsúztatásához vagy a halotti virrasztáshoz. A könyv a csabai értéktárba is bekerült. 

– A kiállítás nemcsak a kötet tartalmáról szól, de arról is, hogyan kapcsolódik ez a csabaiak életéhez, és hogya maga a könyv hogyan készült el és él napjainkban is. Ugye azt mondják, hogy minden csabai szlovák családnál minden családtag számára készült egy-egy ilyen könyv. Amikor elkészült nyomdailag, mindenki magának köttette – emelte ki Martyin Emília.

A tudományos-muzeológiai osztályvezető hozzátette, hogy a kiállítás létrehozása mellett a múzeum munkatársai olyan munkálatokat végeznek, amelyre egyébként nem sok idejük van a hétköznapokban, így például leltároznak vagy digitalizálnak.

A látogatók az "Egy géniusz diadala" kiállításon Munkácsy Mihály fordulatokban és érdekes eseményekben bővelkedő életútját tekinthetik meg.

– Január 26-án nyitjuk meg a főkaput. Addig, amíg ez az úgymond "fékezett habzású" nyitvatartásunk van, a régi főbejáratunkon keresztül látogatható a múzeum és a Munkácsy Mihályt bemutató kiállításunkat tekinthetik meg majd vendégeink – fejtette ki Bácsmegi Gábor múzeumigazgató.

A tárlat csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható. Bácsmegi Gábor hozzátette, hogy a teljes nyitás április elejétől várható. Erre az alkalomra három időszaki, valamint egy kamara kiálltással készülnek a látogatóknak, amelyen a múzeum három új szerzeményét is bemutatják.

További programok »

FEL