Jan De Brandt: Jelentős hírnevet szerzett magának Békéscsaba Európában

2019. február 24. 13:51 | behir

A BRSE sikere nemcsak hazánkban, hanem Európa szerte beszédtéma, miután csapatunk történelmi sikert aratott a francia Saint Raphael együttese ellen a CEV Kupában, s kvalifikálta magát a sorozat legjobb 4 csapata közé – fogalmazott a magyar röplabda válogatott szövetségi kapitánya, Jan De Brandt, a BRSE közösségi oldalán olvasható interjúban.

 

– Hol tart jelenleg a magyar röplabdázás nemzetközi kitekintésben?

 

Hosszú út van még ahhoz, hogy kijelenthessük, Magyarország Európa elit körébe tartozik. De biztató, hogy évről-évre folyamatosan nő a magyar bajnokság színvonala. A Vasas és a Nyíregyháza nagy lépéseket tett, hogy utolérje a korábbi szezonokban kiemelkedő és egyeduralkodó Békéscsabát. Korábban sokkal könnyebb dolga volt a BRSE-nek, ami a hazai cím megszerzését illeti, de idén trónkövetelőkkel is számolniuk kell. Természetesen jó pár évnek el kell telnie, mire Európa legerősebb bajnokságainak nyomába kerülhetünk, mint az olasz, orosz vagy éppen a török színvonal. Azt mondanám, hogy a német, francia, de még a román bajnokság is előttünk jár, legfőképp a külföldi játékosok miatt. Talán utánuk következünk mi, a 8-10. hely valamelyikében. Jót tesz a magyar röplabdázásnak, hogy a csapataink egyre aktívabbak a nemzetközi színtéren is, hiszen a Vasas a Challange Cup legjobb 16 együtteséig, a Nyíregyháza a CEV Kupa nyolcaddöntőjéig jutott, valamint a Békéscsaba jelenleg is a második számú európai sorozat legjobb 4 együttese között szerepel. Ez rendkívül pozitív, hogy legalább két kört játszottak nemzetközi szinten is a gárdák. Ezen klubok olyan külföldi játékosokat tudtak igazolni, financiális helyzetükből kiindulva, akik ezen a színtéren is megállják a helyüket. Szerencsére Magyarországon való szereplésük tovább emeli a bajnokság színvonalát és kiélezettségét, így egyre jobb röplabdát láthatunk idehaza is. Amely pedig végképp kiemelendő, hogy a magyar játékosok, fiatalok nemzetközi rutint szereznek.

 

– Mit jelent a sportágnak, hogy egy klubcsapat a második számú európai kupaporondon a legjobb 4 közé jut?

 

Óriásit küzdött a Békéscsaba az idei CEV Kupa kiírásában. Az első fordulóban, amikor Ukrajnában 3:1-es vereséget szenvedtek, sokan már elkönyvelték, hogy kiesett a BRSE a sorozatból. Ám a csabai lányok megmutatták, hogy nem szabad őket leírni és tanúbizonyságot tettek erejükről a visszavágón, amelyet 3:0-ra, majd aranyszettben 15:9-re nyertek, és kiharcolták a továbbjutást. Majd jöttek a svájciak, akik csak hazai pályán tudtak érdemben hozzátenni a párharchoz és őket is kiejtették. A legjobb 8 között az erős francia bajnokságban szereplő Saint Raphael volt az ellenfél, s az első mérkőzésen 1:2-es vendég vezetés ellenére megfordította a találkozót a BRSE, s 3:2-re győzött, majd a visszavágón egy sokak számára váratlan 3:0-s sikerrel klubtörténelmet írt a Békéscsaba és 23 év után ismét magyar együttesként a legjobb 4 közé került. Ez óriási siker, mind Békéscsaba, mind a hazai röplabdázás számára. Az elődöntőben az olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio lesz az ellenfél. Úgy gondolom, hogy kedden kicsi lesz a sportcsarnok nézőtere, annyian lesznek kíváncsiak a találkozóra! Nem csupán helyi lakosok, hanem országszerte minden röplabdabarát ott akar lenni, hiszen nem mindennap érkezik Magyarországra ekkora neveket felsorakoztató együttes. Véleményem szerint, az év mérkőzése lesz a Békéscsaba – Busto Arsizio találkozó, s még a magyar bajnoki döntő sem hasonlítható ehhez az összecsapáshoz. Európa szerte mindenki a kis magyar városról fog beszélni, hírportálok, tévék, s ugyan az előző évek CEV és MEVZA Kupa sikerei miatt mindenki ismeri Békéscsabát, de most még nagyobb hírnevet szerezhet a település számára a röplabda csapat.

 

– Milyen esélye van a BRSE együttesének a Busto ellen? Mit vár a találkozótól?

 

Az olasz gárda egy nagyon kemény ellenfél lesz. A bajnokságban jelenleg a 4. helyen állnak, s az előttük lévő 3 csapattól az különbözteti meg őket, hogy egy tapasztalt mag köré Olaszország és más nemzetek legígéretesebb fiataljai vannak beépítve. Az edzővel, Marco Mencarellivel 30 éve barátok vagyunk, s ismerem a felfogását, ami a keretépítést jelenti. Ő az olaszok legnagyobb utánpótlás-nevelő trénere, neki köszönhetően nagynevű játékosokat vonultat fel a nemzeti válogatott. Továbbá keretük tagja az ütő poszton szereplő Britt Abbots, akit Belgium eddigi legtehetségesebb játékosának tartanak és hogy beszéljek egy a szívemhez közeli játékosról is, a holland Floortje Meijnersről, aki ütőként és átlóként is erőssége a csapatnak, hiszen az egyik legrutinosabb röplabdázó a keretben. Tehetséges feladójuk, s két ígéretes centerük van, akik kiváló összhangban játszanak együtt. Egy nagyon jól összerakott gárdáról van szó, amelyet az is mutat, hogy az erős francia bajnokság listavezetőjét, a Mullhouse csapatát 3:0-ra verték meg Olaszországban, majd a visszavágón 40 perc játék után bebiztosították helyüket a legjobb 4 között. Természetesen a csapat edzőjét ismerve tudom, hogy nem fogják alábecsülni a BRSE-t. Felkészülten és győzelemre törően fognak elutazni Békéscsabára.

 

– Sűrűn láttuk Békéscsabán, mi véleménye a városról és a csabai klubról?

 

A csabai klub évek óta példaértékű a magyar mezőnyben, egy olyan egyesület, amely szinte a semmiből jött, és szezonról-szezonra, lépésről-lépésre fejlődött. Ma már Európa-szerte ismerik a BRSE történetét, s ezzel együtt felkerült Békéscsaba is a térképre. Baran Ádám klubelnök és Kormos Mihály szakmai igazgató nagy célkitűzésekkel látott munkához évekkel ezelőtt. Álmuk, hogy Magyarországon egy olyan sikeres klubot és csapatot építsenek, amely képes a hazai trófeákat elhódítani, fiatal játékosokat képezni, és a magyar válogatottba is röplabdázókat biztosítani. Ez így is lett és itt nem álltak meg, hiszen 2017-ben és 2018-ban MEVZA Kupa győztesként, míg 2017-ben CEV Kupa nyolcaddöntősként, 2019-ben pedig elődöntősként markáns szereplői a kontinens röplabdázásának. De nemcsak a pályán, hanem azon kívül is egy profi egyesületről beszélünk, gondoljunk az edzésprogram összetételére, amely tudatosan úgy van felépítve, hogy a játékosok pihenjenek, de ne essenek ki a tréning és mérkőzés ritmusból. Beszélhetnénk a felszerelésről és  még sok mindenről, de a lényeg, hogy tudatos, igényes és rendezett a csabai klub. Ami a várost illeti, 2015-ben jártam itt először, amikor is itt edzőtáborozott a nemzeti csapat. Egy kicsi, de szép hely Békéscsaba, és a lakosok is nagyon barátságosak. Szívesen járok ide, és a kedvenc helyem az  Árpád fürdő, ahová minden látogatásom alkalmából betérek. Ami nagyon fontos, hogy látszik mekkora kultusza van itt a röplabdázásnak. Mindenki ismeri a BRSE csapatát, szeretik az emberek a röplabdát, magukénak érzik, hisz ez a sport igazán feltette a térképre Békéscsabát.

 

– Mit lehet tudni a nemzeti válogatott idei programjáról? Mikor kezdődik a felkészülés és milyen állomások várnak a lányokra?

 

Május 6-án kezdjük meg a felkészülést, egy hetet Budaörsön töltünk, majd 4 napra Belgiumba utazunk. Azt követően visszajövünk Magyarországra és Nyíregyházán két felkészülési mérkőzést játszunk a szlovák válogatott ellen. Egy hétre rá elkezdődik az Arany Európa-liga, várhatóan június 15-én lesz vége, értelemszerűen, ha bejutunk a legjobb négy közé vagy a döntőbe akkor tovább, június végéig. Ez után 10-12 napos vakációra mennek a játékosok és július 11-én folytatjuk a menetet Budapesten, majd 2-3 hetes túrára indulunk Spanyolországba, Görögországba és Szlovákiába. Augusztus 14-e után Belgium nemzeti csapatát invitáljuk barátságos mérkőzésre, ez már a torna előtti főpróba lesz számunkra. A felkészülés első hetében 20 játékos fog meghívót kapni, majd 16-ra és 14-re szűkül a keret. Ismerem a magyar játékosokat, hiszen több esztendeje vagyok szövetségi kapitány. Természetesen nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen nemcsak az itthon játszó, hanem a külföldön légióskodó játékosok közül kell kiválasztani a végső keretet. Természetesen a végén a legmotiváltabb, legjobb képességű és legkeményebben dolgozó játékosok maradnak a keretben.

 

– Óriási lehetőség a magyar röplabdázás számára, hogy Magyarország is társrendezője a 2019-es Európa-bajnokságnak. Mit gondol, milyen előnyt jelent ez a hazai sport fejlődését tekintve?

 

Ez egy rendkívüli esemény lesz Magyarország számára, amellyel megerősítheti státuszát az ország a röplabdázás tekintetében. Számunkra az Európa-bajnokság rendezése a maximum, hiszen a világbajnokság szervezését nagyon szigorú feltételekhez kötik, s nem minden országnak adatik meg a lehetőség. Nemzetközi szinten magasan jegyzett játékosok érkeznek majd Budapestre, úgy gondolom, hogy eleve a tudat, hogy Magyarország társrendezője az EB-nek, rengeteg embert fog bevonzani a röplabdázás világába. A Magyar Röplabda Szövetség számára nagy feladat lesz, hogy terjessze a köztudatban: Budapest is helyszíne az Európa-bajnokságnak. Rengeteget kell dolgozniuk a marketingeseknek, szponzorok gyűjtése, tévé, rádió és mindenféle egyéb eszközök segítségével megszólítani az embereket. Egy ilyen esemény mindig nagy érdeklődést vonz maga után a fiatalok körében, rengeteg kislány fogja megszeretni a röplabdázást és nagy korukban ők is a nemzeti válogatott tagjai akarnak lenni, ezt tudom, hiszen ez mindig is így volt és reméljük így is marad!

Forrás: BRSE

 

További programok »

FEL