Jakab Péter: Keressük azokat a gyerekeket, akik a jövő focistái lehetnek

Jakab Péterrel, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia vezetőjével az utánpótlás-neveléséről beszélgetett a 7.Tv Kezdőkör című műsorában Szegedi Zsolt műsorvezető.

 

– Békéscsabán hogyan épül fel az utánpótlás-nevelés?

 

– Például Ugrai Roland, aki bemutatkozott felnőtt válogatottban és gólt is szerzett, békéscsabai nevelés. Szép dolog azt látni, hogy annak idején óvodás korban, négy éves korában ideérkezett a békéscsabai utánpótlásképzésbe, majd Szombathely, a Ferencváros, és a Diósgyőr érintésével eljutott a válogatotthoz, és gólt is lőtt. Valóban hosszú az út, és nagyon sok kitérővel, nagyon sok nehézséggel van kövezve. De hát természetes az, hogy ha valaki el akar jutni valahová, akkor nehézségek vannak, azokat le kell küzdeni, és akkor sikeres lehet a pályafutása. A Labdarúgó Akadémia az egy külön szervezet. Tulajdonképpen az úgy jött létre, hogy volt itt Békéscsabán két utánpótlás nevelő terület. Az egyik volt a Békéscsaba UFC, illetve az Előrének egy külön saját utánpótlása, Pásztor József focisuli. Ennek a kettőnek az összeolvadásából alakult meg az akadémia, amely önálló gazdasági és jogi szervezet. Természetesen meg kell említeni, hogy ez az akadémia elnyerte azt a lehetőséget, hogy az MLSZ kinevezte régiós központnak. Tizenkét régiós központ van ma Magyarországon, négy van keleten, négy van Budapesten, és négy van az ország nyugati felében. Ebből az egyik a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia, ami szerintem nagyon nagy eredmény.

 

– Ez nem olyan régi történet, ugye?

 

Tulajdonképpen egy éve működik így az akadémiánk. Ez azt jelenti, hogy egy megyénél nagyobb terület felett prosperálunk. Körülbelül 6500 gyerek van ezen a területen, akiket figyelnünk kell. Igyekezni kell kiválasztani a legjobb, legtehetségesebb gyerekeket már egészen kis korban. Nem akarjuk őket ide behozni, nem is cél az, hogy itt Békéscsabán legyenek a legkisebb gyerekek is, hanem ott az adott területen szeretnénk célzottan fejleszteni. Ezt úgy lehet elérni, hogy vagy kimegyünk és segítünk az ottani tényleges munkában, vagy pedig a mi szakmaiságunkat próbáljuk átadni az ottani edzőknek. Ezáltal ott minőségibb lesz a képzés. Ha majd elérkezünk egy választóponthoz, mondjuk nyolcadik osztályos lesz a játékos, akkor ugye iskolaváltás lesz egyébként is, és az iskolaváltásban akkor már lehet abban gondolkodni, hogy Békéscsabán folytassa tovább, ha olyan tehetséges a gyerek.  

 

 

– A kiválasztást említetted. Hány éves kortól kezdődik a gyerekek kiválasztása, és mi a plafon?

 

Tulajdonképpen minél lejjebb megyünk, annál jobb. Tehát az óvodás foci az egy nagyon lényeges dolog. Az óvodában már el kell kezdeni azokat a gyerekeket keresni, akik ügyesek, akikben van lehetőség. Nagyon sok sportág van itt Békéscsabán is, és mind keresik a saját tehetségeiket. Jó dolog, hogy a foci népszerű, tehát viszonylag sokan jönnek. De természetesen nagy az elszívó hatás más sportágak részéről. Meg kell szerettetni velük a sportágat, oda kell kötni őket a sportághoz, ez több lépcsőn keresztül megy. A leglényegesebb időszak a 8-12 éves kor. Ekkor dől el az, hogy technikailag mennyire fejleszthető egy gyermek. Ha itt nagyon jó kezekbe kerül a gyerek, és megkapja az összes olyan „fegyvert”, ami ahhoz kell, hogy kibontakoztassa a tudását, akkor igazából nyert ügyünk van. Ezért nagyon lényeges a különböző vidéki bázisok feltérképezése, hogy ott is megkaphassák a gyerekek ezt a képzést. Hogyha nem megy ez, akkor be lehet hozni egy gyereket 14-15-16, esetleg 17 éves korban is, de nagyon sokszor azt látjuk, hogy nekik már nagy a lemaradásuk. Lehet ebből faragni, de nagy kérdés, hogy mekkora ez a deficit.

 

– Gondolom, hogy a TAO bevezetésével az anyagi háttér is rendelkezésre áll az utánpótlás nevelésére. Milyen versenyeztetési lehetőségek vannak? Milyen korosztályok versenyeznek nagyvonalakban?

 

A TAO természetesen nagyon fontos dolog, de az is nagyon fontos, hogy az akadémiánk bekerült a 12 közé, mert a régiós központi kinevezéssel pénz is jár. Tehát az MLSZ támogatja, méghozzá 100 millió körüli összeget tud arra adni, hogy itt Békés megyében fejlődjön az utánpótlás. Illetve nemcsak Békés megyében, hanem ebben a régióban. Gyula egy nagyon fontos alközpontunk, a Békéscsaba UFC is lényeges, mint alközpont, de Orosháza is fontos bázis. Aztán ott van Hódmezővásárhely, Törökszentmiklós és Karcag. Tehát egészen nagy ez a terület. Hogy milyen fejlődési, vagy milyen versenyzési lehetőségek vannak? Nagyon fontos az, hogy a nagypályás bajnokságokban indulunk. Sajnos a mi kiemelt akadémiánk nem szerepel első osztályban, egyetlen korosztályban sem. Viszont most ebben az évben jó esélyünk van arra, hogy U17-ben előrébb léphetünk. Tavaly sajnos elég sok gyerekünk más akadémiákra ment, akkor még nem volt meg ez a régiós akadémiai kinevezés. Még olyan klubok is vittek tőlünk, akik eddig nem nagyon jelentkeztek, például a Debrecen. De most idén egészen jól össze tudtuk tartani ezt a gárdát. hogy valamelyiket e közül a négy hely közül megszerezze a csapat. A többi csapataink a Bozsik-program keretein belül versenyeznek. Illetve van egy Interliga Bajnokság, amit itt Békéscsabán végül is évek óta szervezünk, Szokolay Sándor hívta ezt annak idején életre. Ez is működik, hetente játszanak a gyerekek ilyen bajnoki mérkőzéseket. Ez nemzetközi, a román és szerb csapatok is részt vesznek benne. A felnőtt csapattal szorosra szeretnénk fűzni nagyon a kapcsolatot. Nagyon jó a helyzet, mert a Boér Gábor edző is békéscsabai nevelésű. Érti ennek a környezetnek a mozgatórugóit, és vele tényleg lehet komolyan együttműködni. A mentorprogram keretein belül foglalkozunk olyannal, hogy a gyerekeket meghívjuk a felnőtt csapathoz, együtt edzhetnek a felnőtt csapattal, a felnőttek pedig ellátogatnak a gyerekek edzéseire, segítenek olyan feladatokban, képzésekben, ami példát adhat a gyerekeknek. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, egyedülálló ebben az országban. A visszajelzéseink is nagyon jók, mert a szülők azt mondják, hogy nekik is hatalmas élmény volt, nemhogy a gyerekeknek. Természetesen van egy külön tehetségprogramunk is. A tehetségprogramunk az azt jelenti, hogy U16-os korosztály felett már nem a játékosok járnak ki, hanem mi létrehoztunk háromszor 24-es csoportot. Ebbe a háromszor 24-es csoportba a legtehetségesebb 60-70 játékosunk van, és itt a felnőtt csapat edzői, Boér Gábor, Makra Zsolt, Hanyecz János részt vesznek az edzések megtartásában. Boér Gábor mindig kijelölhet ezekből a gyerekekből olyan játékost, aki mondjuk el tud menni a felnőtt csapathoz. Ilyen most Uram János, aki 17 éves, U17-ben véd, de már felnőtt szerződéssel rendelkezik. Úgyhogy a tehetségeket próbáljuk így irányítani a felnőtt csapat irányába.

Megosztás:

Címke: ,