Itthon megdőltek a melegrekordok, miközben Spanyolországban havazik

2018. október 30. 19:33 | behir

Az országos és a fővárosi napi melegrekord is megdőlt hétfőn. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is melegebb volt, és több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

Eddig október 29-én Szerepen volt a legmelegebb, ahol 1923-ban 25,9 Celsius-fokot mértek. Most több mint egy fokkal melegebb volt, a Csongrád megyei Kübekházán 27,1 fokra melegedett a levegő. A fővárosban 90 éves rekord dőlt meg. 1928 óta 23,5 fok volt a napi fővárosi rekord. Most Budapesten két mérőhely – a II. kerületben és Újpesten – is 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy hétfőn az országos átlagos maximum 24 fok körül alakult, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 13 foknál. A mostani maximumok június első felére, illetve szeptember elejére jellemzőek Magyarországon – jegyezték meg.  Ha úgy vesszük, hőmérséklet alapján hétfőn még augusztus végét írunk, az októberből novemberbe vezető hét pedig mintha a nyárból a korai őszbe vinne. Napsütéses, száraz, igazán kellemes idő várható a hosszú hétvégére, de a jelenség mögött álló időjárási folyamat hirtelen és extrém változásokra képes, ráadásul hatása egyre erősebb- mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül. hu munkatársa. Nagyon nincs ez így jól, hiszen nyilván kellemes a simogató meleg ősz derekán, de a hónapra jellemző szárazság, a pollenszezon elhúzódása, a kártevők tobzódása senkinek nem jó. Emellett a hullámvasutat játszó időjárás rendkívüli módon megterheli még az egészséges szervezetet is, bizonyos krónikus betegséggel küzdő emberek számára gyötrő, sőt végzetes is lehet.

A jelenleg tapasztalt, egymást gyorsan váltó szélsőségek oka egy természetes légköri folyamat, ami azonban a klímaváltozással mind gyakoribbá válik, és extremitása is megnő. Egy észak-dél irányú áramlásról van szó, amelyet a sarkvidék és az Egyenlítő között fennálló hőmérsékletkülönbség generál. Az ütköző rétegek kiszámíthatatlanul változó, szélsőséges időjárást teremtenek. A Kárpát-medence jelenleg az áramlás naposabb oldalára került, tőlünk nyugatra ép ennek ellentéte uralkodik Miközben nálunk az átlagosnál jó 10 fokkal melegebb van, addig például Spanyolországban ugyanennyivel hidegebb, ott 1200 méteren most havazik.

 

Forrás: 24.hu

További programok »

Világ

FEL