Ittas vezetés: továbbra is sokszor jelez pozitívan az alkoholszonda

2022. július 21. 18:12 | Vincze Attila

Júliusban egy hét alatt több mint 2500 járművezetőt szondáztattak meg a rendőrök Békés megyében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a súlyos büntetési tételek ellenére még mindig sokan akadnak fent az ellenőrzéseken.

Folyamatosak az alkoholszondás ellenőrzések Békés megye útjain. A lehetséges súlyos következmények ellenére azonban továbbra is sokan vezetnek autót ittas állapotban, ebben például a kerékpárosok egy része is érintett.

– Békés megye útjain az év 28. hetében több mint kétezer járművezetővel szemben tartottak alkoholszondás ellenőrzést a rendőrkollégák. Ezek közül nem gép meghajtású járművel közlekedőknél 27 esetben, míg gép meghajtású járművel közlekedőknél nyolc esetben jelzett pozitív értéket az alkoholszonda – tájékoztatott Lipták András rendőrhadnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadója.

Andó Tibor békéscsabai autós oktató szerint az ittas vezetés egész Európában létező közlekedésbiztonsági probléma, amit, ha lehet, nálunk még komolyabban kell venni a zéró tolerancia miatt. A szakember elmondta, régen rossz, ha azt kell számolgatni, hogy mikor ürül ki a szervezetből az elfogyasztott alkohol, ezért jobb, ha ezzel egyáltalán nem kockáztatunk a saját és mások életének biztonsága érdekében.

– Közismert, hogy szeszesital fogyasztás hatására nő a bátorság és a reakcióidő, kedvezőtlenül változik a veszélyérzékelő, elhárító és koncentrációképesség, nehezebben megy a vészhelyzetek felismerése és azok kezelése. Hamis biztonságérzetet ad, hogyha valaki azt hiszi, hogy szeszesital hatására lassabban megy, jobban figyel, csak kizárólag a szerencsén múlik, hogy elkerüli-e a tragédiát vagy a balesetet – fogalmazott.

A rendőrség ismételten felhívja a sofőrök figyelmét, hogy aki ittasan vezet, illetve alkoholt fogyaszt autóvezetés előtt, valamint nem érzi magát kellően kipihentnek a járművezetéshez, ne üljön a volán mögé.

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL