Itt van a farsang, készül otthon a fánk, de be lehet vinni a sulibálba?

2025. február 20. 09:08 | behir.hu

A farsang az iskolai közösségek egyik legvidámabb időszaka, amely alkalmából a legtöbb intézmény farsangi mulatságot szervez. A rendezvényeken gyakran a szülők által otthon készített süteményeket szolgálják fel, így kiemelten fontos az élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete és betartása. A Nébih Oktatási Programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével a farsangi finomságok nemcsak ellenálhatatlanok lesznek, de elfogyasztásuk sem rejt kockázatot.

 

Bár jogszabályi előírás nem tiltja az otthon készített sütemények iskolába történő bevitelét, az intézmények saját hatáskörben szabályozhatják azt. E témakörben az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos szempont, mivel a házi készítésű süteményeknél nem minden esetben garantálható az alapanyagok nyomon követhetősége, az elkészítés higiéniai körülményei, valamint az allergének pontos feltüntetése. Az iskolák többsége ezért az élelmiszer-vállalkozásoktól, például cukrászdákból vagy pékségekből származó süteményeket részesíti előnyben, amelyek megfelelnek az előbbi követelményeknek.

Amennyiben az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, mindenképpen tartsuk be a következő élelmiszerbiztonsági szabályokat. Érdemes inkább alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú süteményeket készíteni, például pogácsát, kekszet vagy fánkot. Amennyiben romlandó süteményt szeretnénk bevinni, fordítsunk külön figyelmet a hűtőlánc biztosítására, mérjük fel, hogy az intézményben rendelkezésre áll-e elegendő hűtőszekrény. Az elkészítéskor különösen ügyeljünk a higiénikus körülmények biztosítására és használjunk megbízható forrásból származó, minőségi alapanyagokat. Kerüljük a kockázatos összetevők használatát, mint például a nyers tojás vagy a nem hőkezelt tejtermékek. A süteményekben előforduló allergének pontos feltüntetése elengedhetetlen, ehhez akár a Nébih Oktatási Program menükártyáját is használhatjuk. Emellett ne feledkezzünk el a megfelelő csomagolásról sem, hogy elkerüljük a szennyeződést a szállítás során. Ha az iskola nem engedélyezi a házi süteményeket, érdemes előre csomagolt, megfelelő jelöléssel ellátott édességeket választani, vagy közösen cukrászdai rendelést szervezni.

A farsangi rendezvények szervezésekor fontos, hogy előre egyeztessünk az iskola vezetésével a házilag készült sütemények behozatalának lehetőségeiről. Emellett célszerű megbeszélni, hogy ki mivel készül és a választékot úgy összeállítani, hogy a különböző ételérzékenységgel élő vagy speciális diétát követő gyermekek számára megfelelő sütemény is legyen.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További programok »

Itthon

A cél közös és egyértelmű: Tegyük szebbé a környezetünket!

A Körösvidék Alapítvány a Fidesz Békéscsabai Szervezetével közösen idén is csatlakozott a TeSzedd! elnevezésű országos kezdeményezéshez. Az akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyet idén 13. alkalommal hirdettek meg. Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás részeként közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket.
2025. április 10. 16:46