Ismerkedünk a sárga zacskókkal: a zsákokba fém, műanyag és papírhulladék kerülhet

2016. február 25. 09:34 | Fekete Kata

Megérkeztek a sárga zsákok a békéscsabai kertes házakba. A zacskókba kellene gyűjteni a papírt, a műanyagot és a fém hulladékot. Nem mindegy azonban, mit és hogyan.

Szabó Lászlóék örömmel használják a sárga zsákot. A békéscsabai férfinak és feleségének nem volt új a kezdeményezés, győrújfalusi barátaiknál már ,,élesben” láttak hasonlót. A Győr melletti faluban évek óta minden kertes házban külön konténerek vannak a papírnak, műanyagnak és a komposztálható hozzávalóknak is.

- A zöld kukába mi sose csak füvet és gallyakat tettük, hanem zöldséghéjat is – mondta Szabó Lászlóné. – Amikor megkaptuk a sárga zsákot, azonnal oda dobáltam a műanyag palackokat. A papírt azért nem, mert azt elégetjük a kályhában. Azonban a szomszédoknál azt látom, hogy nem tudják, mit kezdjenek az új kezdeményezéssel. Én pedig azzal nem vagyok tisztában, mikor kell kitenni a sárga zsákot. A szokásos szemétszállítási napon viszik el ezt is?

Bondár Lajostól, a Tappe Kft. műszaki igazgatójától megtudtuk, az első adagot február 25-én gyűjtötték össze. A következő fordulóról a médián keresztül tájékoztatják a lakosságot. Azért nem a szokásos, hagyományos kukaürítések napján kell kitenni a megtelt sárga zsákokat, mert ezeket külön autó viszi. Hozzátette: az a három zacskó, amelyet a napokban kaptak meg a lakók, negyedévre szól. Később azonban érkeznek majd sárga kukák is, amelyek kiváltják a tasakokat.

A zacskókba mindent nagyjából tisztán kell betenni, hogy valóban szelektíven kezelhessék ezt a szemetet. Vagyis a műanyag palackokat vagy éppen konzervdobozokat, ha átmosni nem is, de legalább átöblíteni érdemes. A szelektív szemét a néhány hónapja átadott válogatóba kerül.

FEL