Ismerjük meg tanyáinkat – tanösvény épül Békéscsabán

A tanyasi tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása című pályázat volt a középpontban azon a szakmai fórumon, amelyet a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezett.

A Tanyafejlesztési Programban Békéscsaba 2,6 millió forintos támogatást nyert el, amelyből a tanyákat, valamint az ott élő embereket is támogatja a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. Pócsi Gabriella, vidékfejlesztési szakértő hangsúlyozta: az egyesület országos szinten elsőként létrehoz egy tanösvényt is, melynek célja, hogy az idelátogatók megismerjék a tanyák történetét.

– A tanösvénynek az a célja, hogy bemutathassuk a tanyának, mint egy nagyon fontos tájértékelemnek a múltját, jelenét és jövőjét is. A zöld infrastruktúra révén akár egy kerékpáros, akár egy gyalogtúrán keresztül mutathatjuk majd be, hogy hogyan is néztek ki régen a tanyák – emelte ki Pócsi Gabriella.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke azt mondta: fontosnak tartják azokat a projekteket, ahol az örökségek megvédése fontos szempont.

– A tanácskozás illeszkedik a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület hosszú távú céljaihoz. Alapvetően az egyesület küldetése az épített és természetes környezetünk megóvása, megőrzése, ennek fejlesztése és olyan programok segítése, mint a kerékpárút-építés akár a megyén belül, akár a határokon átnyúlóan is – mondta el Vantara Gyula.

Az elnök hozzátette: az egyesület további projektekben is részt vesz. Ilyen például a jelenleg megvalósítás kezdeti szakaszában lévő Nagyszalonta és Békés közötti kerékpárút építése.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,