Ipartörténeti jelentőségű beruházás a Linamarnál: 25 milliárdos fejlesztés

2020. február 11. 14:52 | Papp Ádám Sándor

Kedden délelőtt átadták a Linamar Hungary Zrt. harmadik magyarországi telephelyének, egyben elektromobilitási központjának, a Linamar Technology Hungarynak a gyáregységét Békéscsabán. Az ünnepségen jelképesen átadták az orosházi telephely emelőgép-gyártásra fókuszáló OROS gyáregységének új üzemcsarnokát is. A beruházásokat 25 milliárd forintból valósították meg.

A békéscsabai fejlesztés során új, zöldmezős telephelyet építettek a cég európai elektromobilitási központjaként, és saját fejlesztésű elektromos hajtásláncokat gyártanak majd itt. Orosházán pedig mezőgazdasági és építőipari emelőgépek készülnek, az ottani beruházás 8 milliárd forintból valósult meg. A fejlesztések eredményeként a Linamar 250 új munkahelyet is teremtett.

 

 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadó ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a cég világszerte közel harmincezer embert foglalkoztat, mintegy tíz százalékuknak Magyarországon biztosít munkát. Az államtitkár elmondta, hogy 200 ország közül Magyarország a 16. helyen áll az országba érkező külföldi beruházások tekintetében. Hozzátette: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít Békés megye fellendítésére. Példaként említette az M44-es gyorsforgalmi út első szakaszának átadását, és kiemelte, hogy a teljes M44-es elkészültével tovább növekedhet a befektetői érdeklődés a megyeszékhely iránt.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója leszögezte: kiemelt céljuk a több lábon állás, ezért nyitottak az építőipar irányába és koncentrálnak a termékportfólió bővítésére is. Fontos lépésnek nevezte a békéscsabai új, tízezer négyzetméteres gyáregységet, csarnok- és gépberuházást.  

 

 

– Ezzel a komplex fejlesztéssel újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. Két fontos célunkat valósítjuk meg, egyrészről mezőgazdasági- és gépgyártásunk piaci pozíciójának erősítését az önjáró emelőgépeink gyártásával. Másrészt a jövőbemutató technológiával, az elektromos hajtáslánc gyártásával a járműipar jövőjét jelentő elektromos járműveket támogatjuk – tette hozzá a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója.  

Elhangzott az is, hogy az orosházi telephelyen a mezőgazdasági és építőipari emelőgépek gyártása lesz középpontban, és az ott épült csarnokban már megkezdődött az új termékük, a Skyjack típusú önjáró emelőgépek gyártása.

Martin Barratt, a kanadai magyar nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa megjegyezte, hogy az országaink közötti kereskedelem tavaly több mint egymilliárd kanadai dollárt tett ki, és reményét fejezte ki, hogy az a jövőben még nőhet. 

 

 

Linda Hasenfratz a Linamar Corporation ügyvezető igazgatója elmondta: a több mint fél évszázados múltú kanadai konszern működési területei között megtalálhatók az autóipari és a mobil ipari eszközök, valamint a könnyű-, nehéz- és egyéb gépjárművek gyártása is. A Linamar Corporation 61 gyárral, 8 fejlesztési központtal és 25 kereskedelmi irodával rendelkezik 17 országban Észak- és Dél Amerikában, Európában, illetve Ázsiában.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a város ipartörténete legnagyobb értékű beruházásának nevezte a Linamar fejlesztését. Beszélt arról is, hogy például a Modern Városok Program részeként további olyan beruházások jönnek létre, amelyek segítik nemcsak Békéscsaba, hanem az egész térség fejlődését. Hozzátette, hogy a piaci igényekhez alkalmazkodó képzés pedig egyebek mellett a Linamar munkaerő-utánpótlásában is segítséget jelenthet.

A kanadai érdekeltségű, de magyar vezetésű Linamar Hungary Zrt. Békés megye egyik legnagyobb autóipari-, mezőgazdasági gépgyártójaként és foglalkoztatójaként jelenleg közel 2500 embernek nyújt itt biztos megélhetést.

 

Galéria

 

További programok »

FEL