Inspiráció és sokszínűség

2016. július 29. 16:45 | behir.hu

Tizenkettedik alkalommal kaptak meghívást nemzetközi festőművészek, hogy egymást inspirálva alkossanak. Az idei Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepre Lengyelországból, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából érkeztek képzett és a szakmában számon tartott alkotók. Az egy hetes tábor alatt készült képekből a Munkácsy Mihály Múzeumban nyílt kiállítás.

- Sokan illetik azzal a váddal a múzeumokat, hogy itt csupán poros képek lógnak a falakon. Ezek a képek viszont annyira frissek, hogy némelyik még meg sem száradt - fogalmazott a múzeum igazgatója a megnyitón.

A művészet nyelve nem ismer határokat, erre példa ez a kiállítás, ahol a nemzetközi alkotók szinte minden stílust felvonultattak a tárlaton.

A megnyitón egy rövidfilm segítségével a résztvevők is bepillanthattak a Garzon Szállóban folyó munkába, illetve maguk a művészek is elárultak pár felejthetetlen élményt az itt töltött egy hét során.

A lengyel festőnőt, Ewa Jaworska-t az ételek fogták meg leginkább a viharsarokban. Képein is egy Békéscsabán kóstolt torta és az egykor gulyáslevessel megszedett tányér látható.

Martin Kudla az emberek és az itt felfedezett geometrikus formákat emelte ki a hétből.

A táborban kilenc művész vett részt, mindegyikőjük először járt a városban, de kivétel nélkül azt mondták, hogy szeretnének még visszatérni Békéscsabára.

A tárlat egészen augusztus 28-ig várja a művészetet kedvelő látogatókat a Munkácsy Mihály Múzeum Kolozsváry-Tevan termében.

 

 

 

FEL