Indul a lakossági LED izzócsere program Békéscsabán – íme a részletek

2023. június 1. 16:36 | Vári Bianka

Darabszám-megkötés nélkül, a lakosok otthonainak összes hagyományos izzóját LED-esre cserélhetik Békéscsabán. A következő hetekben megnyílik a regisztrációs időszak, az új fényforrások pedig várhatóan ősszel érkeznek Békéscsabára.

Lakossági LED izzócsere programot indít Békéscsaba önkormányzata és a CYEB Magyarország. A kezdeményezés részleteiről a városháza dísztermében adott tájékoztatást a városvezetés és az energetikai cég képviselője csütörtökön.

Szarvas Péter polgármester elmondta: az együttműködés lehetővé teszi, hogy a városban bárki energiahatékony, korszerű izzóra cserélje hagyományos égőjét, ezzel csökkentve az otthonok, valamint a település energia-felhasználását. A polgármester arra biztatja a mintegy 27 ezer békéscsabai háztartást, hogy éljen az előnyös lehetőséggel, és a cserével csökkentse az ökológiai lábnyomát.

A program térítésmentes, azaz bárki ingyen juthat hozzá az új eszközökhöz, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött – ennek folyamatáról a CYEB Magyarország kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója beszélt.

 

   Nagy Ferenc, Szarvas Péter, Meixner István és dr. Bacsa Vendel 

 

– A regisztráció másfél hónapig, június 16-tól július 31-ig tart majd a ledcsere.hu oldalon. Fontos, hogy az adatokat mindenki pontosan adja meg. Sokak regisztrációja azért nem sikerül, mert nem pontosak az adatok – fogalmazott Meixner István.

A jelentkezéshez személyi igazolvány, lakcímkártya, valamint egy – az igénylő nevére szóló – villanyszámla szükséges. Emellett meg kell adni egy e-mail címet, ahová egy visszaigazoló levelet küld majd a cég, ezen keresztül lehet megerősíteni a jelentkezést.

A jelentkezés során meg kell adni, hogy a lakásban helyiségenként hány darab, és mekkora teljesítményű izzóra lesz szükség. Itt választható E27-es foglalatú, 100; 75; 60; és 40 watt teljesítménynek megfelelő, valamint E14-es foglalatú, 60, illetve 40 watt teljesítménynek megfelelő égő. A program a fogyasztás alapján kiszámolja, mennyi izzóra jogosultak a felhasználók.

Az igazgató kiemelte: amellett, hogy jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani a korszerű világítóeszközök használatával, a fényerő is nagyobb. Egy 100 wattos hagyományos izzónak megfelelő LED-es égő mindössze 9,5 watt energiát használ fel.

A csere lebonyolításában az önkormányzat vállal szerepet, hiszen az együttműködés részeként a szállítást és a kiosztást is a hivatal bonyolítja le – erről Nagy Ferenc alpolgármester tájékoztatott. Békéscsaba lakói a regisztrációkor megadhatják, melyik átvevő ponton szeretnék megkapni az eszközöket. A cég ezt követően értesíti őket az átvétel helyéről és idejéről, ahol a megadott mennyiséget egy aláírást követően meg is kapják.

 

További programok »

FEL