Indul a Bujtor István Filmfesztivál - Békés megyei filmes is a versenyzők között

2022. augusztus 18. 09:25 | behir.hu

Az idei Bujtor István Filmfesztiválon a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer születésének 80. évfordulója alkalmából nyolcvan filmet vetítenek négy nap alatt Balatonszemesen.

 A szervező Latinovits Emlékmű Alapítvány szerdai közleménye szerint a fesztivál nyitóceremóniáján Kern András, a Bujtor család és Frenreisz Károly is ott lesz. A fesztivál alatt Ötvös Csöpi-makettkiállítás várja a látogatókat Pál Gábor remekeivel, látható lesz egyebek között A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobra is. A nyitónapon vetítik Bujtor István filmjei közül A Pogány Madonnát, másnap Az oroszlán ugrani készül című James Bond-paródiát, augusztus 20-án pedig Rejtő Jenő-regényből készült A három testőr Afrikában című filmet.

Napközben látható a versenyfilmes program, amely az elmúlt másfél év magyar filmjeiből válogat. A 147 nevezett alkotásból 104 film került be a versenyprogramba: 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm. A doku kategóriában a Békés megyei Bimbó Lajos "Viharsari rock and roll" című filmje is a versenyművek között szerepel.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, Kalász József filmrendező, vágó, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon található, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők.

Forrás: MTI/behir.hu

További programok »

Kultúra

FEL