In memoriam Pataj Pál

2023. április 12. 12:49 | behir

Nem sokkal a kilencvenedik születésnapja előtt elhunyt Pataj Pál. A festőművészt szűk családi körben, április 11-én helyezték örök nyugalomra.

Pataj Pál 1933. április 14-én született Békéscsabán. Tanulmányait a Polgári iskolában kezdte meg 1946-ban. 1946 és 1949 között a város szabad iskolájában Kánya István művésztanár keltette fel az érdeklődését a festészet iránt. Sass Árpád, Miklós István, Jankay Tibor festőművészektől tanulta meg a rajzolás, festés alapjait, az akvarellezést is ebben az időben szerette meg. Az itt tanultaknak köszönhetően a városi rajzversenyeken négy éven keresztül első helyezést ért el. A szabad iskolai tanulmányait Gyulán folytatta József Dezső festőművész vezetése alatt. Itt találkozott Koszta Rozáliával és Kohán György festőművésszel. Gyulai gimnáziumi tanulmányai után a szegedi tanárképzőbe ment, ahol 1956-ban földrajz-rajz szakos tanárként végzett, majd a JATE földrajz szakán folytatta felsőfokú tanulmányait.

Szegeden Kopasz Márta grafikusművész volt a csoportvezető tanára, de tanította még Winkler László, Hemmert János festőművész és Kovács Margit is.

Pataj Pál igyekezett mindent magas szinte elsajátítani, a technikai dolgokon kívül a művészi látásmódot, a gondolkodást, a munka pontosságát, emberségét is. A tanári tevékenysége során részt vett művésztáborok szervezésében, vezetésében. 

1992-től nyolc évig vezetője volt a gyomaendrődi tábornak. Megalakította az Inter Art Camp hálózaton belül a Csabai nemzetközi tábort, ahol neves művészeket látott vendégül, például Cshiru Csahravarti indiai, Franc Hals bécsi kiváló akvarellista is rendszeresen részt vettek a táborokban.

A festőművészt több téma foglalkoztatta: Körösök völgye, pillangók és mi, a Kozmosz és virágai, a vizek és fények…

Pataj Pál 2023. március 24-én hunyt el. Szűk családi körben, április 11-én helyezték örök nyugalomra.

További programok »

Kultúra

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
2023. szeptember 26. 18:20
FEL