Ilyen volt 2019-ben az ingatlanpiac

2019. december 29. 17:26 | Papp Ádám Sándor

Idén az ingatlan- és jelzáloghitel-piacot több jelentős hatás érte, emiatt az év második felében jól látható változások következtek be a több éve folyamatosan növekvő piacon. A szakértők várakozásai szerint az inkább pozitív árváltozás mellett, csökkenő forgalomra és stagnáló hitelpiacra lehet számítani 2020-ban.

A szakemberek szerint a kormányzati intézkedések közül a családvédelmi és otthonteremtési kedvezmények befolyásolták az ingatlanpiac egészét. Többek között a CSOK kibővítése, a Falusi CSOK bevezetése és a babaváró támogatás, amelyek jelentős változásokat eredményeztek. Az egyik békéscsabai ingatlanértékesítő elmondta, hogy ezek az állami segítségek szabad felhasználásúak, és sokan kivártak azzal, hogy új ingatlan vásárlása vagy éppen felújításra fordítsák az összeget.

– Az ingatlanárak nagyon nagy tempóban kezdtek emelkedni Békéscsabán is, viszont a fizetőképes kereslet nem nőtt meg. Először azt gondolták az ingatlantulajdonosok, hogy egy csomó ingyenpénz lesz a piacon, ezáltal többet tudnak kérni az ingatlanokért, de mára kiderült, hogy ezek ugyanúgy hitelként viselkednek, mint bármilyen más hitelkonstrukció – hangsúlyozta dr. Fülöp Zoltán, a Rock Home cégvezető, tulajdonosa.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből - amely a lakásforgalmat és az adásvételek alakulását vizsgálta - kiderült, hogy várhatóan vége szakad a töretlen növekedésnek az adásvételek számát tekintve. Idén mintegy 155 ezer lakás cserélt gazdát, ami 5 százalékos csökkenést jelent a 2018-as szinthez képest.

– Aki akkor tudott ingatlant vásárolni, amikor az árak alacsonyan voltak, ebben a magas áron való piaci helyzetben igyekszik eladni azt. A kettő közötti értékkülönbözet részén pedig nem okoz gondot megvenni egy olyan ingatlant, amelynek az előzőekhez képest alacsonyabb az ára. Mivel nőttek a piaci árak, ezért eladni is magasabb áron tudnak és ezáltal a vásárlásra is megvan a pénz, ha erről az oldalról nézzük – árulta el Garzó Anita, ingatlanértékesítő.

A szakemberek véleménye alapján 2020-ban stagnálni és minimálisan csökkenni fognak Békéscsabán és környékén az ingatlanárak. Azonban annyi biztos, hogy a január és a február az adásvételek tekintetében fel fog gyorsulni, hiszen az esetek döntő többségében a leendő vevők az év végén döntenek a lakástervekről.

FEL