III. Richárd: új bemutató a Shakespeare Fesztiválon

2016. július 8. 08:54 | Horváth Szabolcs

A várszínház összművészeti fesztiváljának idén kiemelt rendezvény sorozata a XII. Shakespeare Fesztivál. Gyulán Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható produkciót nézhetnek meg az érdeklődők a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. 

A III. Richárd című drámát a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a Gyulai Várszínház produkciójaként. Szeretné lefordítani a mostani fiatalabb generáció nyelvére, ezt a klasszikus műalkotást, amiben az újítás a zene, a tánc és a modernebb megvilágítás. Mindezt úgy kivitelezné, hogy a klasszikus mondanivaló megmaradjon. - A csapat összeállt, az előadás nem tudom m ennyire állt össze még. Tegnap érkeztünk le, még a térrel bajlódunk. Próbáljuk megérteni a teret, próbáljuk bejárni.  Megpróbáljuk majd valamilyen szinten az egész várat használni és szerintem ebben a fiatalok nagyon sokat segítenek és a tanár úrék majd és a nagy színészek csatlakoznak majd hozzánk ebben - mondta el ifj. Vidnyánszky Attila.

Csak két név a nagy színészek közül, Trokán Nóra és Eszenyi Enikő, akik szintén porondra lépnek majd ebben a darabban, amelynek az is az érdekessége többek közt, hogy két teljesen különböző generációnak kell egymásra hangolódnia és erősíteni egymást. A darab egyik főszereplője három karaktert játszik el egymás után. Hegedűs D. Géza színművész: - Nagyon izgalmas. A legizgalmasabb pillanata számomra, színész számára az előadásnak az amikor megélem a színpadon  az egyik szereplő halálát és a következő pillanatban már egy másik szereplő bőrébe bújva kell megjelennem és megszólalnom. Remélem, hogy a közönség egyetértőleg és rokonszenvvel fogadja fogadni ezt a megközelítést.

A fesztivál másik érdekes programja a vár körüli sétányon látható majd: a londoni Globe Színház az évforduló alkalmából 10 perces rövidfilmeket készíttetett A teljes út címmel. A világ néhány városa mellett a filmeket a gyulai közönség is láthatja, magyar felirattal. A fesztivál ideje alatt az esti előadások előtt 37 Shakespeare-színdarabot nézhetnek meg a szerző szerelmesei 37 rövidfilmen keresztül, 37 szemszögből, világhírű színészekkel, amelyeket az alkotók az "eredeti" helyszíneken forgattak le, például Veronában, a helsingör-i sziklákon, az egyiptomi piramisoknál vagy a londoni Tower-nél.

 

FEL