Így változik az életünk január elsejétől

2021. január 1. 18:35 | behir

2021 első hónapjában több fontos változás lép életbe. Folytatódik a családok támogatása, elindul a lakásfelújítási program és megkezdődik az orvosi bérek emelése. Összegyűjtöttünk néhány fontos újdonságot.

A mai naptól a kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkenti a lakásépítés és a lakásértékesítés áfáját bizonyos esetekben. Az új építésű lakások vásárlásánál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz, emellett a vagyonátruházási illetéket - mind használt, mind új építésű lakások vásárlásánál - is elengedik. Ennek feltétele, hogy a vevő csoktámogatást igényeljen a vásárláshoz.

Elindul a lakásfelújítási program, amelyben a gyerekes vagy gyereket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Az érintettek pedig 2021 februárjától a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt igényelhetnek.

Meghosszabbodik a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig és továbbra is mindenki jogosult lesz az eredeti feltételek mentén rá. Aki nem szeretne fizetni, annak nem kell semmit sem tennie, ha az első hullámban jogosult volt, alanyi jogon jár neki a haladék most is. Ez továbbra is csak a 2020. március 18-a előtt felvett hitelekre vonatkozik.

Folytatódik a bértámogatási program, hogy segítse a bajba jutott ágazatokban dolgozókat. A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét.

Felére csökken a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adója. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis idén már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami a kormány szerint az ötszázalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.

Idén megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése. 2021-ban negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak, 2022 elején félhavit, a 2023-as kifizetés háromnegyed havi összegnek felel majd meg, 2024-ben pedig a havi nyugdíj teljes összege eljut a jogosultakhoz. 

Elindul az orvosi béremelési program is. Egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog majd kapni, míg az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek, így az intézkedéssel a kormány reményei szerint megállítható az orvosok elvándorlása.

Forrás: origo.hu

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL