Így lehet felpörgetni az öreg mobil sebességét

2018. július 22. 06:39 | behir

Bár csodák nincsenek, de javítani lehet: kisebb készlet áll rendelkezésre alapvető alkalmazásokból, amelyek nagyon kevés erőforrást igényelnek.

Mikor már megtettünk mindent, amit a gyöngélkedő androidos telefon gyorsításáért tenni lehet, azaz: töröltünk minden fölösleges alkalmazást, átmeneti tárat, megszabadultunk az animációktól, sőt gyári visszaállításra is szántuk magunkat, még mindig marad egy lehetőség.

A Google esztendeje bejelentett platformja, az Android Go alkalmazásainak felhasználásával érdemes próbálkozni.

A Go az Android speciális változata, amit kifejezetten arra fejlesztettek, hogy kevés memóriával, s minimális tárhelyen is jól tudjon futni a rendszer. Nem butításról van szó, hanem a használat szempontjából felesleges, de legalábbis könnyen nélkülözhető megoldásokat kioperálták a legújabb Android 8.0 Oreo-ból. Kikerültek a látványos animációk, a kevesek által használt funkciók, így mintegy fele akkora tárhelyen, fele memóriával fut a rendszer.

Több telefon is kijött eleve Android Go-val: a mágia ugyan elmaradt, de néhány, külön is elérhető applikációt azért meg lehet próbálni pehelysúlyú változatra cserélni a döcögős telefonokon. (Telepítés előtt ellenőrizni kell telefonunk kompatibilitását.)

Youtube helyett Youtube Go, Gmail helyett Gmail Go. Nem kompatibilis készülékekre tette közzé az AndroidPIT a például innen letölthetőkét javítófájlt.

Az android_lowram_enabler helyreállítási üzemmódban telepíthető, újraindítás után a Play Áruháznak Android Go készülékként mutatja be a telefont. Ha valakinek nem tetszene az eredmény, vagy hibajelzéseket dob a készüléke, az eredeti állapot az android_lowram_disabler segítségével állítható vissza.

Az előbbi két programot csakis saját felelősségre próbáljuk ki. Minden bűvészkedés nélkül telepíthető azonban a Google Maps helyett a Google Maps Go, fájlkezelőnek pedig a Files Go.

Bár csak utánzat, nem a Google fejleszti, könnyebb a gyári launchereknél az Oreo Android Go Launcher. Természetesen szintén nem Google alkalmazás, de sokaknak bevált a túldíszített Messenger helyett a Messenger Lite, s a nehézkes és erőforrás-pazarló Facebook kiváltása a Facebook Lite-tal. Utóbbinál csak az gyorsabb, ha böngészőben futtatjuk a Facebookot: nincs telepítés, s megkímél a fölösleges értesítésektől is.

 

Forrás: MTI

További programok »

Világ

Sok, építkezés miatt kivágásra ítélt fa megmenthető lenne

Fakivágások miatt háborognak sokan, mert építkezések útjában áll, ezért ledózerolják a növényeket. Pedig sok fát pusztán azzal is meg lehetne menteni, ha a rendelkezésre álló adatbázisokat összevetnének, vagy többet költenének a beruházásra. Varsóban pont ez történt – írta meg a HVG.
2019. augusztus 22. 06:08
FEL