Közel 560-an kezdik a tanévet a Kodolányi János Egyetemen

2022. szeptember 1. 16:18 | Varga Diána

Az új hallgatók a tavalyihoz hasonló arányban kezdik meg a 2022/23-as első félévet. Idén az orosházi felsőoktatási intézményben a gazdálkodási és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás szak, illetve a pedagógiai továbbképzések vitték a prímet.

A székesfehérvári székhelyű felsőoktatási intézmény Budapesten és Orosházán is működtet egy-egy oktatási egységet. A 2018 óta egyetemi címet viselő iskola az üveg fővárosában a gazdasági alapszakok, illetve a pedagógiai továbbképzések terén jeleskedik. 

Dr. Malatyinszki Szilárd egyetemi docens, a Kodolányi János Egyetem orosházi oktatási központjának igazgatója a behir.hu megkeresésére arról adott tájékoztatást, hogy a most kezdődő tanévben 559 fő kezdi meg tanulmányait a felsőoktatási intézményben, ebből 27 elsőéves csatlakozik a közel 200 fős, orosházi hallgatói bázishoz. Mint mondta, a Kodolányira jelentkezők száma – a demográfiai változásokat követve – körülbelül a tavalyi szintet hozta, még úgy is, hogy idén összességében kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint az előző tanévben. A pótfelvételi eljárás során idén 114 hallgatót vettek fel a Kodolányira, ez a szám szintén a tavalyihoz hasonlóan alakult.

Az igazgató közlése szerint az alapszakok közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás volt a legnépszerűbb, míg a pedagógusképzések közül a közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga iránt érdeklődtek a leginkább.

Arra a kérdésre, hogy a hallgatók milyen újdonságokra számíthatnak, azt válaszolta, hogy a soron következő félévben a mesterszakok közt elindul az emberi erőforrás tanácsadó képzés, valamint az üzemmérnök-informatikus képzés fejenkénti, féléves árát 250 ezer forintra csökkentették.

– A Kodolányi János Egyetem erőssége, hogy az érettségit követően gyakorlatilag nálunk biztosított az élethosszig való tanulás. Felsőoktatási szakképzéseinken el tud indulni az is, akinek nincs elég pontszáma, majd az itt tanultakat beszámítva áttérhet az alapképzésre, és ha ennél is jobban el szeretne mélyülni a választott területen, akkor mesterképzésre – hangsúlyozta dr. Malatyinszki Szilárd.

Az egyetemen a már diplomás, nagyrészt dolgozó embereket az idei évtől 35 szakirányú továbbképzési szakon fogadják. Köztük van a pedagógus szakvizsgát adó, illetve a HR képzés, valamint a tolmács és fordító szak.

– Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk erre a változtatásra, hiszen ez a korosztály már munka és család mellett nem is nagyon tudná máshogyan megoldani a tanulást; nem is beszélve arról, hogy ez a legpénztárcakímélőbb megoldás – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy a nappalis hallgatók számára olcsó kollégiumi helyeket is kínálnak.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány esetleges következő hulláma vagy a rezsiárak drágulása miatt lehet-e digitális oktatásra számítani, dr. Malatyinszki Szilárd azt válaszolta, hogy remélhetőleg erre nem lesz szükség. Hozzáfűzte, hogy az egyetem a pandémia alatt is könnyen átállt a digitális oktatásra, ezen a területen nagy múltjuk és tapasztalatuk van, mivel több mint 15 éve piacvezetőként indították el a távoktatást, amelyért 2006-ban elnyerték a Magyar Minőség e-oktatás Díjat. Az eddigi pozitív visszajelzések mellett arról is beszélt, hogy a távoktatásban sokan külföldről is csatlakoznak hozzájuk, az oktatás minősége és kedvező árfekvése miatt.

További programok »

FEL