Szervezetünk csak a zsírban oldódó vitaminokat raktározza el, így a D-, E-, K-, A-vitaminokat. Az immunrendszer erősítéséhez a napsugarakból kinyert D-vitamin elengedhetetlen. Mivel az őszi és téli hónapokban kevesebb napfény ér el bennünket, így ezt a vitamint mesterségesen kell pótolni.
Szintén immunerősítő a C-vitamin, amely nem raktározódik el, így naponta be kell vinnünk a szervezetünkbe. Bár a szakértők szerint is sokszor túlzott és fölösleges a magyar lakosság gyógyszerfogyasztása, az őszi hónapokban mégis érdemes szedni a C- és D-vitamint tartalmazó gyógyszerkészítményeket. Léteznek olyan természetes készítmények, amelyekben szintén megtalálhatók0 az immunerősítő anyagok, ilyen például a tokaji aszú sűrítmény vagy a szőlőmagőrlemény.
A szőlő magjában koncentráltan megtalálható rezveratrol is hasznos immunrendszer-erősítő. Egy esetleges antibiotikum-kúra után immunrendszerünk sebezhetőbbé válhat, ugyanis az antibiotikum a bélben található hasznos baktériumokat is megöli. Ezeket az immunrendszer egészséges érdekében minél hamarabb pótolni kell.
Forrás: hirado.hu