Így alakul a csabai úszók idei szezonja

2020. augusztus 17. 14:58 | behir

A koronavírus-járvány alaposan fölborította a megszokott menetrendet a Békéscsabai Előre Úszó Klub életében is. A nyári korosztályos bajnokságok egy része teljesen elmaradt, másokat elhalasztottak, de több további verseny is kérdéses.

A klubot érintő fontos kérdésekről Szarvas János edző nyilatkozott.

Hogyan alakul a szezon?

– Márciusban még lezajlott az Árpád fürdőben a nagymedencés hosszútávúszó bajnokság, ám a hagyományos Nyuszi Kupa utánpótlás-viadal elmaradt, miként a Viharsarok Kupára sem kerülhetett sor. Klubunk vezetése úgy döntött, idén ez utóbbit már elengedi. Viszont abban bízunk, hogy a tél folyamán a Mikulás Kupát megrendezhetjük.

Nyáron pezsgett az Árpád fürdő medencéje, még augusztusban is, amikor rendre más években pihenőjét tölti a klub apraja-nagyja.

– Az idei pihenő időszak kényszerből tavaszra esett, amikor tetőzött a koronavírus-járvány, és zárva voltak hazánkban a strandok és uszodák. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a nyitások után átdolgozzuk az egész nyarat. Mindössze egyetlen hét pihenőt kaptak a gyerekek és az edzők, most az iskola kezdés előtt is nagyüzem van az Árpád fürdőben.

Szarvas János edző (b)

 

Versenyekre lehet még kilátás?

– Ami az országos bajnokságokat illeti, a serdülő korúaknál fiatalabbaknak az idei eseményeket törölték. Az elképzelések szerint a serdülő és ifjúsági országos bajnokságokat összevonják, és novemberben tervezik megrendezni Budapesten. Ezekre mi is igyekszünk fölkészülni. A felnőttek hasonló viadalát egy hónappal később tartják meg, amelynek Kaposvár adhat otthont.

A kisebbeknek milyen megmérettetési lehetőségük lesz?

– Leginkább regionális versenyeken mérhetjük le, mennyit fejlődtek. Most úgy tűnik, szeptemberben Orosházán lesz egy utánpótlásfelmérő, a hagyományos Nagy Sándor Emlékverseny. A hódmezővásárhelyiek is több nagyszabású versenyt vettek föl a programba, reméljük, nem tér vissza a pandemia, és valóban részt tudunk venni ezeken.

Az utóbbi években a búvárúszó versenyeken is jeleskedtek a klub fiataljai. Számukra milyen lehetőségek vannak?

– Eredetileg augusztus végére írták ki a különböző korosztályoknak az országos bajnokságokat, amelyeket már „visszaminősítettek” felmérő versenynek. Erre készülünk, nevezetesen a korábbi sikereket elérő Horváth Balázs és Tóth Péter gőzerővel edz, miként Bartyik Bianka és Szász Anna is, akiket szeretnénk elvinni a dunaújvárosi eseményre. Az Olaszországba tervezett Európa-bajnokság – már ha meg lesz tartva – is „csak” egy nemzetközi esemény lesz. A hazai szövetség napokon belül dönthet arról, lesz-e arra anyagi lehetőség, hogy a magyarok részt vegyenek ezen.

 

Forrás: Békéscsabai Előre Úszó Klub

További programok »

Úszás

Így alakul a csabai úszók idei szezonja

A koronavírus-járvány alaposan fölborította a megszokott menetrendet a Békéscsabai Előre Úszó Klub életében is. A nyári korosztályos bajnokságok egy része teljesen elmaradt, másokat elhalasztottak, de több további verseny is kérdéses.
2020. augusztus 17. 14:58
FEL