Igazolt hiányzás – Két csabai sportoló az ifjúsági olimpián

2018. szeptember 27. 17:29 | Kovács Dávid

Október 6-án kezdődik meg Argentína fővárosában, Buenos Airesben a 3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok. Békéscsabáról két tehetség harcolta ki a részvételt a világversenyre. A párbajtőröző Dékány Kingát és a középtávfutó Apáti Bencét, illetve edzőiket a megmérettetés előtt a városvezetők köszöntötték a B38 Rendezvényhajón.

 

 

Dékány Kinga a veronai kadet világbajnokságon szerzett hetedik helyezésével jutott ki az ifjúsági olimpiára. Az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözőjének az egyéni versenyben tizenhárom riválisa lesz. Edzőjével, Galli Zsolttal folyamatosan készültek a leendő ellenfelekre.

– Nyáron elég sokat videóztunk és elemeztük az ellenfeleket. Jegyzeteket csináltunk, amelyeket elővehetek majd, így felkészülten állhatok a pástra minden ellenfelemmel szemben. Tudom, hogy milyen taktikát kell alkalmazni egy-egy asszónál – árulta el a párbajtőröző.

 

Dékány Kinga és edzője, Galli Zsolt (Fotó: Tóth Áron)

 

Galli Zsolt a vívócsapat vezetőjeként szintén ott lesz Argentínában, ráadásként az öttusa csapatnak is segít majd. A csabai klub vezetőedzője elmondta, hogy az egyéni viadal lebonyolítása hasonló, mint más világversenyeken. Két nappal később, csapatban már kontinensek vetélkednek egymással, ahol minden fegyvernemből egy vívó kap helyet a kontinens-válogatottban. A csabai tehetség mestere szerint Kinga az esélyesek közé tartozik egyéniben, a versenyen pedig csak apróságok döntenek majd a helyezésekről.

 

Apáti Bence: Szeretnék a legjobb európai versenyzőként zárni

A sajtótájékoztatón a vívó mellett ült a másik csabai olimpikon is. Ugyanez a forgatókönyv a hétköznapokban is visszaköszönhet, hiszen Dékány Kinga és Apáti Bence osztálytársak a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban. Október 2-án azonban nem az iskolában, hanem a repülőtéren találkoznak majd és csak 20-án térnek haza. Addig természetesen igazolt a hiányzás.

 

Apáti Bence és Dékány Kinga osztálytársak a gimnáziumban (Fotó: Tóth Áron)

 

Apáti Bence a győri Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmével harcolta ki az olimpiai indulási jogot. A csabaiak középtávfutójának az 1500 méter mellett 4000 méteren is rajthoz kell állnia, majd a két futam összesítése alapján hirdetnek végeredményt.

– A 4000 méteres távra egy kis izgalommal készülök, de a diákolimpiákon meghirdetett mezei távok közül ez volt a kedvencem. Egyébként ez a szám és az 1500 is jó állóképességet igényel, a jó eredményhez pedig erre nagy szükség van. Az Európa-bajnokságon is közel voltam a sikerhez. Most akár dobogós is lehetek, de a 8. helyen is végezhetek. A lényeg az, hogy szeretném a legjobb európaiként zárni a viadalt – fogalmazott az atléta.

A középtávfutó edzője, Tóth Sándor kiemelte, hogy hosszú út vezetett idáig, Bencét pedig ebben az évben egyszer sem győzték le itthon a korosztályos versenyeken. Hozzátette: versenyzőjének jót tesz a megváltoztatott versenykiírás, mert Bence kiválóan teljesít a mezei távon is.

 

 

Ki kell élvezni a verseny minden pillanatát

Békéscsaba polgármestere nem kívánt nagy elvárásokat támasztani a két fiatal felé, ugyanakkor hangsúlyozta: a befektetett munka mindig megtérül.

– Nem is csak résztvevőnek készültök a versenyekre, hanem elég komoly esélyeitek vannak arra, hogy nagyon szép és figyelemreméltó eredményt érjetek el, olyat, amelyre felkapják a fejüket a sportszeretők – fogalmazott Szarvas Péter.

Bíró Csaba azt adta át üzenetként a fiataloknak, hogy kamatoztassák majd a versenyen szerzett tapasztalatokat.

– Most már nemcsak Békéscsaba, hanem Magyarország nagykövetei is lesztek. Példaképekké váltok, reméljük, hogy sok fiatalt kezdi el a sportot nektek köszönhetően – tette hozzá a közgyűlés sportbizottságának elnöke.

 

Márton Anita (b-j), Szarvas Péter, Kiss Tibor és Bíró Csaba (Fotó: Tóth Áron)

 

Kiss Tibor alpolgármester azzal indította útjára a versenyzőket, hogy ugyan nagyon erős a mezőny, de az egyformák között legyenek ők a legjobbak.

Az olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita azt tartja a legfontosabbnak, hogy a versenyzők élvezzék ki a játékok minden pillanatát és elsősorban próbáljanak saját maguknak megfelelni. A 2010-ben szintén ifjúsági olimpián résztvevő tornász, Mitykó Szabina csatlakozott a súlylökőhöz és azt hangoztatta, hogy merjenek nagyot álmodni, mert akkor jó eredményt érhetnek el.

Dékány Kinga október 8-án lép pástra az egyéniben, 11-én pedig a csapatversenyt bonyolítják le. Apáti Bence 12-én kezdi meg szereplését 1500 méteren, három nappal később pedig jön a 4000 méteres futam.

 

További programok »

FEL