A Krémiusz konyha közel három esztendeje működik a Lencsési út 18. szám alatti tízemeletesben. A főzőklub tagjai általában mindig az aktuális ünnepkör kapcsán kreatívkodnak. Decemberben az adventre hangolódva először grillázs cukrot, majd mézeskalácsot és a legutóbb pedig mákos guba tortát sütöttek. Noha mákos gubát bármikor ehetünk, de sokan kifejezetten karácsonyi éteknek tartják.

Kézműves mixer – Fotó: Such Tamás / behir.hu
– Nálunk kifejezetten karácsonyi étel, mi csak karácsonykor szoktuk elkészíteni – mondta Gombár Ibolya klubtag. – Egyébként karácsony szentestéjén nálunk az asztalon van aszaltszilva, méz, fokhagyma és alma. És ahányan körülüljük az asztalt, annyifelé osztjuk az almát.
A Krémiusz konyha egy olyan speciális hely, ahol sok dudás is elfér egymás mellett. Mi több, az ars poeticájuk úgy szól: „Úgy dolgozunk, hogy mindenki hozzáférjen”. Azonfelül jó néhányan a nagymamáik receptjét a mai kor igénye szerint frissítik fel. Ilyen például a mákos guba torta is.
– Attól speciális, hogy torta. Nem a hagyományos módon készítjük, hanem sütőben sütjük meg a tortát, amely később a karácsonynak megfelelő díszítést kapja. Többek között tejszínhabbal, zöld búzafűporral és kis hópelyhekkel, ettől különbözik a hétköznapi mákos gubától – fűzte hozzá G. Pataki Mária klubvezető.
A mákos guba igazi karácsonyi klasszikus, ami lehet vendégváró vagy akár desszert is. Mindamellett a babona szerint pénzt hoz a házhoz. A guba a pénz szinonimája is.
(Egyébként G. Pataki Marika nevében a G. Gubát jelent.)

Ha kisült már, ide véle – Fotó: Nagy Emese / Lencsési Közösségi Ház