Idén már a tizedik túzok bukkant fel Kardoskút térségében

2021. december 17. 07:15 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységén nem költenek túzokok, de kóborló példányok időnként felbukkannak. Idén a szokásosnál is többet, összesen tíz példányt figyeltek meg.

Legutóbb november 23-a és december 3-a között, többször is felbukkant egy fiatal túzokkakas.

A még nem ivarérett (de már ahhoz közeli), 3-5 éves kakas először november 23-án, a védett terület északi határán, Orosházától nem messze, egy szántáson bukkant fel. Később dél-nyugati irányba mozdult: december 1-jén már a Kardoskút-Pusztaközpont közelében, egy lucernatarlón tűnt fel. Az igazgatóság munkatársai folyamatosan nyomon követték. Legutóbb december 3-án, a fokozottan védett terület nyugati határán, egy gyepterületen sikerült megfigyelni. Vadon született példányról van szó, azaz nem repatriált (visszavadított) madár.

A túzokok nagy része ilyenkor ősz végén már csapatokba áll össze a telelőhelyül szolgáló területeken (leginkább repcetáblákon). A fiatal, nem ivarérett madarak azonban még ebben az időszakban is általában egyedül, magányosan kóborolnak, próbálnak újabb területeket felfedezni.

A túzok nagyon óvatos, félénk madár, de a téli időszakban előfordul, hogy közelebb húzódik a lakott településekhez, ahogyan ez a fiatal kakas is tette.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL