Idén is várja a bíróság a diákokat az Igazságszolgáltatás Európai Napján

2019. október 9. 06:10 | behir

A Békés megyei bíróságokon október 14-e és 18-a között az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából épületlátogatáson, vetélkedőkön, jogi ismeretterjesztő előadásokon és perszimuláción is részt vehetnek az érdeklődő csoportok.

A Békés megyei bíróságokon újra alkalom nyílik arra, hogy az „Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit – írja közleményében a Gyulai Törvényszék. 

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság október 16-án idén is együtt rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” gyulai, Béke sugárúti épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik a történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. Újdonságként bemutatják a XXI. századi bíróság eszközei közül a távmeghallgató rendszer és a beszédfelismerő szoftver működését is.

A Battonyai Járásbíróságon október 17-én és 18-án az érdeklődők jogismereti előadáson, perszimuláción és kvízjátékon keresztül ismerkedhetnek meg a bíráskodással, továbbá kutyás bemutatókon, perszimuláción és büntetés-végrehajtással kapcsolatos előadáson vehetnek részt.

A Békési Járásbíróságon október 16. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására, illetve perszimulációra van lehetőség.

A Békéscsabai Járásbíróságon október 16-án a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról. Távmeghallgató rendszerrel kapcsolatos bemutató, jogi vetélkedő és perszimuláció is várja a diákokat.

Az Orosházi Járásbíróságon október 17-én várják a diákokat jogismereti előadással (ezen belül internetes zaklatás, kommentelés, megosztás, és drogprevenciós témák) és perszimulációval, kvízjátékkal, valamint az épület történetének bemutatásával.

A Szarvasi Járásbíróságon október 16-án lehetőség nyílik jogismereti előadás meghallgatására, amely vagy „Az internet veszélyei” témakörrel vagy a bírósági szervezetrendszerrel, a bíróvá válás folyamatával, a bíróságok feladataival, a közvetítői eljárással, valamint a bírósági eljárások fontosabb szabályaival foglalkozik.

A Szeghalmi Járásbíróságon október 16-án jogi témájú előadáson vehetnek részt a diákok.

A nyílt napok alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a Gyulai Törvényszék Cégbírósága is várja a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében az érintett bíróságok azt kérik, hogy az érdeklődők előzetesen tájékozódjanak a programokról és jelezzék részvételi szándékukat.

További programok »

FEL