Idén is túlfogyasztottunk!

2021. augusztus 4. 13:45 | Vári Bianka

A túlfogyasztás napja azt mutatja, hogy az emberiség mennyi idő alatt használja el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Idén ez a nap július 29-re esett. Megyénkben több intézmény is a környezettudatosság célja mellé állt. Ebben úgy segítik az embereket, hogy életvitelük a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után.

Ha leegyszerűsítjük a helyzetet, akkor egy évre egy bolygónyi, fenntartható módon elfogyasztható energiánk van, ám ezt az emberiség július végéig felélte – magyarázta Pocsaji Csilla, a megye első csomagolásmentes boltjának tulajdonosa. Hozzátette, hogy ez a mutató a világ teljes népességét veszi alapul, vannak olyan fejletlen országok, ahol ez a szám sokkal alacsonyabb, míg Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, a fogyasztó társadalmakban sokkal magasabb. Ez az állapot nem visszafordítható, erre az évre már bármit fogyasztunk, az túlfogyasztásnak számít.

– Annyit tehetünk, hogy a következő évre felkészítjük saját magunkat és átlagemberként megtanulunk kicsit tudatosabban élni – fogalmazott.

Az üzlet tulajdonosa elkötelezett a Föld megóvása mellett, ezért úgy adja-veszi a termékeit, hogy az a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után: helyi termelőktől szerzi be a portékát és nem használ felesleges csomagolóanyagot. Emellett a vásárlókat is arra ösztönzi, hogy a napi használati eszközeiket műanyag helyett fenntartható anyagból válasszák.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Pocsaji Csilla azt is elmondta, hogy mindenkinek más az életmódja, de ha valaki szeretne lépéseket tenni a környezettudatosság felé, az jó alap lehet.

– Nagyon gyors tempóban haladunk előre és fogyasztunk. Mivel tudattalan az a pillanat, amikor kidobom a szemetet vagy fel- és lekapcsolom a villanyt, fontos lenne ezeknek a pillanatoknak a tudatosítása, akár úgy is, hogy megnézem a kukában azt, mit hagyok magam után, illetve mi az, amin tudok változtatni. Internetes kérdőívek segítségével ma már bárki könnyedén felmérheti, mekkora az ökológiai lábnyoma – tette hozzá.

Békésen a könyvtár dolgozói is a környezetvédelem ügye mellé álltak és létrehozták a Terra klubot, melynek első alkalmát hétfőn tartották.

– Közös beszélgetésre invitáltuk az érdeklődőket: kinek mit jelent az ökotudatosság, esetleg milyen úton jár, hol tart ezen az úton a megvalósításban, milyen segítségre lenne szüksége, milyen témák érdeklik az adott embereket – részletezte Matyi Edit, a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár dolgozója, majd hozzátette, hogy havonta tartanak majd alkalmakat, ahol különböző szakemberek segíthetik az érdeklődőket.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület augusztusban is tart Ligeti Vásárt. A szervező szerint a program több szempontból hasznos: a termékek rövid szállítási útjával kisebb a környezeti terhelés, ezen felül a helyi gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul. Pócsi Gabriella kiemelte: tudatos vásárlással a felhalmozás és pazarlás is csökkenthető.

– Amikor valaki tudatosan megtervezi azt, hogy mit szeretne a következő három-négy napon vagy akár egy hétben főzni, akkor pont annyit és pont azt vásárolja, amit elkészít majd. Így minimálisra lehet csökkenteni a pazarlást, illetve ha mégis kimarad valami, akkor tovább lehet menni akár a komposztálás vagy egyéb tevékenység felé, amely szintén hozzájárul az ökolábnyom csökkentéséhez, így az ökotudatossághoz is – szögezte le.

A vásár szombaton egész nap várja az érdeklődőket a Széchenyi ligetben.

További programok »

FEL