Idén is nyílt napot tartanak a népi kézműves alkotóházak, íme a megyei programok

2024. április 3. 07:22 | Varga Diána

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Népi Kézműves Alkotóházak Egyesülete ebben az évben is megrendezi Magyarországon - csatlakozva az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) - a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjét április 5-e és április 7-e között. A rendezvény idei évi üzenete: „Kis ujjak, szakértő kezek” Fókuszban az ifjúság!

Ahogyan a korábbi években, úgy idén is csatlakoztak a programsorozathoz Békés vármegyéből is: ezúttal a Békés Megyei Népművészeti Egyesület - Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület, valamint a Kétegyházi Táncsics Mihály Művelődési Ház vesz részt a programfolyamban. 

Békéscsabán a Téglában április 5-én 15-től 18 óráig lehet betekinteni a kézműves szakköri foglalkozásokba – lesz rézművesség, bútorfestés, nemezelés és hímzés, a résztvevők ki is próbálhatják majd ezeket a tevékenységeket. Másnap 14. órakor nyílik meg a Tégla Galériában a Tű-pontos részletek - Rapavi Réka fotókiállítása, mely május 3-áig látogatható.  Április 6-án és 7-én is lesznek foglalkozások 9-től 16 óráig, ekkor a mézeskalács díszítést, hímzést, szalma- és csuhétárgy készítést lehet megtekinteni, illetve kipróbálni.

Nagybánhegyesen „Kis ujjak, szakértő kezek” címmel tartanak kézművess foglalkozást a nagybánhegyesi általános iskolásokkal, akik a hímzést, szövést, tojásfestést, gyöngyfűzést, mézeskalács sütést, kosárfonást próbálhatják ki, de lesz játszóház és népi hangszereket is bemutatnak, illetve népdalokat is lehet majd énekelni. A program április 5-én 8-től 14 óráig tart.

További programok »

FEL