Idén is lövésekkel köszöntötték az újévet Gyulán - galériával

2023. január 1. 15:48 | Kovács Dávid

A gyulai hagyományőrzők idén január 1-jén délben is lövésekkel nyitották az új évet a várnál.

Szabó Árpád hagyományőr vezetésével a történelmi épület aznapi nyitásának időpontjában szólaltak meg a 16. századi, korhű fegyverek. Az érdeklődők ezúttal is szép számban „testközelből” voltak szem- és fültanúi az eseményeknek.

– Valamennyi, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő kiállítóhely számára elsődleges szempontnak számít a történelmi hitelesség. Kiváló kiállításokkal, számos interaktív elemmel rendelkezünk. A modern, 21. századi eszközökkel együtt is fontosnak tartjuk, hogy hitelesek legyünk, ehhez pedig hozzátartozik, hogy azok a hagyományőrzők, akik évről évre eljönnek – nemcsak az év első napján, hanem a végvári napokra is – korhű öltözetben legyenek – fogalmazott a gyulai vár kommunikációs vezetője.

Fábián Tamás hangsúlyozta, hogy a lövésekkel tisztelegjünk azok előtt, akik 1566-ban akár életük árán is megóvták a várat a mintegy tizenötszörös oszmán haderővel szemben. Hozzátette: a városba látogató turistáknak folyamatosan olyan programokkal készülnek, amelyekkel a szervezők arra ösztönzik őket, hogy kövessék a város turisztikai kínálatát és rendszeresen visszatérjenek Gyulára.

A fürdőváros legfontosabb attrakciói, a vár, az Almásy-kastély és az Erkel Ferenc Emlékház az új évben is folyamatosan várja a látogatókat.

 

Galéria

További programok »

FEL