Idén csaknem tizenötmillió elektromos autó gördül a piacra

2023. szeptember 8. 19:00 | behir.hu

Elemzők szerint 2030-ra az elektromos járművekre esik az autóeladások több mint fele.

– Az elektromos személyautók (villanymotoros és plug-in hibrid) szállításai idén mintegy harmadával nőnek tavalyhoz képest, és megközelítik a 15 milliót – derült ki a Gartner amerikai technológiai piackutató cég előrejelzéséből.

A vállalat honlapjára felkerült előrejelzés szerint jövőre a növekedés 19 százalék lesz, csaknem 17,9 millióra. 

Az összes elektromos jármű eladása (beleértve az autókat, kisteherautókat, nehézgépjárműveket és buszokat) idén meghaladhatja a 15,4 milliót, ami 34 százalékos növekedés 2022-höz viszonyítva, jövőre pedig a 18,45 milliót, ami 20 százalékos éves bővülés.

– A csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV) kiszállítása idén mintegy 11 millióra nő a tavalyi 9 millióról, a plug-in hibrid (PHEV) autóké a tavalyi 3 millióról idén 4 millióra emelkedik – írták. A Gartner elemzői arra számítanak, hogy 2030-ra az elektromos járművekre esik majd az autóeladások több mint fele.

Az előrejelzések alapján 2027-re egy BEV átlagára megegyezik majd egy hasonló méretű belső égésű motoros autóéval, ami felgyorsítja az elektromos járművek globális elterjedését. 2030-ra azonban az áramtermelés és a hálózati kapacitás akadályozhatja az elektromos járművek további tömeges terjedését, ártól függetlenül. 

Forrás: VG

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL