Felújítják és bővítik az orosházi tűzoltólaktanyát

2020. október 16. 15:58 | behir

Az orosházi tűzoltólaktanya az 1950-es évek közepén épült több ütemben. Eddig csupán kisebb állagmegóvási felújításokat végeztek rajta, így az épület kora és az amortizációja miatt szükségessé vált annak teljes körű felújítása.

A fejlesztés a felújításon túl bővítést is tartalmaz: a laktanya tetejét egy méterrel megemelik, a tetőtér beépíthetővé válik, ott az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség kap helyet. Így épületben lesznek a beavatkozó tűzoltók és a hatósági és egyéb szakmai feladatot ellátó tűzoltók.

A laktanya épülete helyi védettséget élvez, ezért a tervezés és a felújítás az önkormányzattal szoros egyeztetésben zajlik. Az állomány egy, a tájegység építészeti jellemzőit és a katasztrófavédelem arculati elemeit ötvöző, korszerű épületben szolgálhatja a környék biztonságát a jövőben.

Az új épület energiaellátását a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében az épület tetőfelületén kiépített napelemrendszer fogja biztosítani. Az épület teljes körű felújítása során a falakat hőszigetelik, a nyílászárókat kicserélik, a teljes gépészeti, elektromos és közműrendszer megújítják, ugyanígy a legénységi részt, a szertárt és az irodákat is.  A korszerű és a kor színvonalának megfelelő laktanya kivitelezése október közepén kezdődhet, a hétfői napon átadják a tűzoltók a munkaterületet a kivitelezőnek.

A felújítás központi költségvetésből valósul meg. Az építési költség 831 millió forint, ami magában foglalja az olyan speciális eszközöket is, mint a riasztáskor automatikusan nyíló szertárkapu.

Forrás: katasztrófavédelem.hu

Galéria

További programok »

FEL