Húsvétiból méhész nyuszi lett – cserépbabák Jaminában

2022. augusztus 4. 07:14 | Such Tamás

Tavaly már meséltünk a Lencsési lakótelepi cserépbabákról, a minap pedig megtudtam, hogy a Gyár utca utolsó háza előtt – a Lajta utca árnyékában – hasonló szépségekkel találkozhatunk. Kedd este meglestem a babákat, illetve az alkotókat.

Olyan az összkép, mintha egy óvodánál járna az ember: az előkert, az utcafront telis-tele mesehősökkel. Fülöpné Csák Mónika és férje, Zoltán érkezésemkor épp kint, a ház előtt beszélgetnek a szomszédokkal, mintha csak rám vártak volna. Szinte be sem mutatkozok, Zoli egyből Mónikára, az „agytrösztre” mutat. (Tényleg ezt mondja.)

– 2017 tavaszán költöztünk ide egy Kazinczy utcai panellakásból – mondja Mónika. – Ugyanis a két gyermekünk közül a kisebbik, Zentus autizmussal él, és nagyobb teret akartuk biztosítani számára.

 

Cserépbabák Jaminában – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Jack Sparrow és Fekete gyémánt – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Közben beszélgetésünk ideje alatt Kelly és Kevin, a két kutyus végig ott csahol a kerítés mellett. Megtudom, a nagyobbik kutya már a kertes házba költözés napján, kilenc hónapos korában érkezett; Kelly kifejezetten sérült ember mellé betanított terápiás kutya.

– Nemrégiben Kelly kapott egy pici keverék társat, mert amikor elmentünk hazulról, mindig bús szemekkel nézett ránk – fűzi hozzá. – Szerencsére az első perctől fogva óriási a barátság köztük.

Az anyuka világéletében szeretett kreatívkodni: hímzett, gipszből öntött figurákat festett, most pedig a kertszépítő projekt producere; a férje pedig a fizikai támasza – főleg, ha valami erős anyagot kell átfúrni.

 

Cserépbabák Jaminában – Forrás: Fülöpné Csák Mónika

 

– Amikor idejöttünk – veszi át a szót Zoli –, az előkert egy brutál dzsumbuj volt. Néhány hét alatt rendberaktuk; először egy szalmabálás nagy zsiráfot, majd egyre több figurát tettünk ki.

A szomszéd Erzsike néni többször mondta nekik, hogy a közelben lévő ovisok – munkaidőben, amikor nincsenek otthon a gazdik – sűrűn elsétálnak a házukhoz. Azonfelül egyre többen fedezik fel a lélekemelő installációkat. A siker tovább generálta az alkotók kreativitását és egyre sűrűbben, általában két-három havonta átvarázsolják a hangulatatot.

Persze vannak kegyes csalások is. Például a húsvéti nyuszi annyira a szívükhöz nőtt, hogy nyáron méhésznek öltöztették be, majd kapott egy nagy kaptárt és nyári viseletes cserépbarátokat.

 

Cserépbabák Jaminában – Forrás: Fülöpné Csák Mónika

(Forrás: Fülöpné Csák Mónika)

 

A méhésznek egyedül csak füstölője nem volt, amit nagyon is sajnáltak az öltöztetők. És láss csodát, láss ezer csodát: még aznap délután az egyik távolabbi szomszéd megállt a ház előtt az autójával és hozott a nyuszinak egy valódi füstölőt.

A terveik szerint szeptemberben kukoricacsutkák, tökök díszítik majd az évszaknak megfelelő ruhákban pompázó babák környezetét. Majd a halloweenre készülnek és mindig a karácsonyi látványosság üt a leginkább. Tavaly két 160 centis diótörő-huszár őrködött a kapubejáró előtti szalmabáláknál.

– Elsősorban magunk miatt készítettük a babákat, hogy legyen olyan az otthonunk, ahova szeretünk hazajönni. Az már csak hab a tortán, hogy sokan visszajárnak, kíváncsiak az újabb kollekcióra – fogalmaz Mónika.

 

Galéria

További programok »

FEL