Húsvéti élménysütést tartottak a cukorbeteg gyermekekért

2023. március 26. 14:54 | Hidvégi Dávid

A Diaboló Alapítvány élménysütést szervezett szombaton azzal a céllal, hogy egészséges alapanyagokból, a cukorbeteg gyermekek diétájába jól beilleszthető ünnepi kalácsot és aprósüteményt készítsen szakemberek bevonásával. A Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai és a cukorbeteg gyermekeket gondozó orvosi-, szakasszisztensi csapat cukrász közreműködésével diétás desszerteket készített a Békés Megyei Könyvtárban, a Kollaborban.

A diabétesz általában derült égből villámcsapásként érkezik a családok életébe. A cukorbetegség diagnózisát követően az orvos által előírt terápia egyik fontos alappillére az étkezés, különös tekintettel a szénhidrátok összetételére és mennyiségére. Szombaton a Békés Megyei Könyvtárban szakember tanította meg az érintett családoknak, hogyan készül a finom és mutatós, diabetikus húsvéti fonottkalács. Az eseményen a reform alapanyagokkal is megismerkedhettek a szülők.

A szülőkkel együtt dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológus, valamint Szabó Edit diabetológiai edukátor is részt vett a kelt tészta készítésében, így a sütés folyamatában lehetőség adódott arra is, hogy egyéb, a diabétesz-kezelés során felmerülő kérdésekről egyeztessenek.

– Arra kell törekedni, hogy azokat a szénhidrátokat, amelyek nagyon hamar felszívódnak, mindenképpen kerülni kell. Ezek közé tartoznak a natív cukorból készülő élelmiszerek, ezeket kell különböző természetes, kisebb mértékben mesterséges édesítőkkel helyettesíteni – mondta el kérdésünkre dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus. Hozzátette: meg kell próbálni növényi típusú fehérjéket bevezetni az étrendbe, illetve a többszörösen telítetlen zsírokat kell előnyben részesíteni.

 

 

Társadalmi felelősségvállalásuk kapcsán, az évek óta működő Hétpettyes Szülői Kötelék erősítése során többféle szakmai fórumot is megrendeztek annak érdekében, hogy minél sokszínűbb gyakorlati tudást adjanak át az érintetteknek.

– Elsősorban a háziorvost és a szakembereket kell felkeresni, hiszen az ő instrukciójuk a legfontosabb, ők tudják elindítani a gyermeket és a családot azon az úton, hogy megfelelő módon tudjuk kezelni a diabéteszt. Az egyik legfontosabb kérdés a szülőktől, hogy mit ehet a gyerek? Erre jött létre a Hétpettyes Szülői Mentorhálózat. Békés vármegyét jelképesen hét részre osztottuk és mindegyik résznek van egy mentor anyukája, akit az ott élők kereshetnek telefonon vagy személyesen – fogalmazott Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány elnöke.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy élethosszig tartó anyagcsere betegség, melynek kezelése – különösen gyermekek esetében – rendkívül összetett. A diabéteszes gyermekek gondozása komplex feladat, megvalósítása csapatmunkát igényel. Alapítványunk kuratóriuma és az érintett szülők a szakmai munkát segítve, különböző tevékenységekkel több mint 10 éve támogatják a diabéteszes gyermekek tudásbázisának naprakésszé tételét gyakorlati tapasztalatok átadásával, élményszerzéssel.

– Nagyon sok jele van az 1-es típusú diabétesznek – erről már több kiadványt is kiadtunk – az egyik legjellemzőbb, hogy a gyerek nagyon fáradékony, sokat iszik és sokat megy mosdóba. Ezek tipikus jelek – emelte ki az elnök.

További programok »

FEL