Hungarikum lett a lángos! Megkóstoltuk – galériával

2024. március 23. 09:20 | Bere Mátyás

A békéscsabai piacon a dolgos lángososok mindannyian elmondták, hogy a lángos mindenféle embernek, kortól, nemtől, osztálytól függetlenül el tudja ragadni a szívét. Ez az a kelt tésztás, olajban sült lepény, amit itthon mindenhol és mindig esznek az emberek.

A piac lángososai is örülnek, hogy a székelykapu, a Pozsonyi kifli, a füredi Anna-bál, és a höveji csipke mellett a szakmájuk terméke, a lángos is helyett kapott az újdonsült hungarikumok között. 

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A lángossütők mindannyian készítenek a hagyományostól a különlegesig mindenféle lángost. Ami például most dívik, az az édes túrós és a mogyorókrémes, bár ezek inkább a gyerekek kedvencei. Legtöbben még mindig a jól megszokott sajtos-tejfölös lángost eszik, egy kis fokhagymával. A legtöbben a piacnapon járnak ezekbe a büfékbe, de a többi nap is elég zsúfolt, ahogy mondták a piacon dolgozó büfések.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az egyik büfé dolgozói azt mondták, hogy a lángos népszerűsége azért töretlen, mert a változatok és a sok lehetséges feltét miatt mindenki megtalálja a neki tetszőt. Kiemelték, hogy a puhább lángost, azaz a „fogbarátabb” verziót szeretik jobban az emberek. Amikor azt kérdeztem, hogy milyen érdekes kérések vannak, akkor a kolbászos-káposztás lángost emelték ki. Mostmár csak az a rejtély, hogy ezt ugyanaz az ember kérte, vagy sem.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az egyik helyen betekintést kaptam, a lángoskészítésbe is. Miközben ott voltam elmesélték, hogy van olyan törzsvendégük, aki a tizenegy éve működő lángosozójukba minden nap, töretlenül jár falatozni. Azt is mondták, hogy a külföldi turistákkal gyakran kipróbáltatják a lángost, és többnyire mosollyal reagálnak az ízére, és a magyar szavak ismerete nélkül leginkább egy felemelt hüvelykujjal jelzik tetszésüket. Ami viszont a gasztro-kaland csúcsa, hogy hoznak nekik különféle csokikat, és megkérik őket, hogy süssék bele a lángos tésztájába.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Azt is elmesélték, hogy vannak napok, amikor a kígyózó sorok miatt egy pillanatnyi idejük nincsen lassítani, de hozzátették, hogy ennek a munkának ez is a szépsége. Miközben hallgattam a büfés sztorikat betoppant egy román úr, aki próbálkozva a magyar nyelvvel kért egy sajtos-kolbászos lángost, majd ott el is fogyasztotta. Tetszését a mosolya árulta el.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A vásárlók között egy kedves párral is szóba elegyedtem. Ők két külön helyről rendeltek és vittek lángost a lányuknak is. – Senki ne maradjon ki a jóból – tették hozzá. Elmesélték, hogy egyik barátjuk Japánban nyitott lángosozót. A magyar ételt kínáló büfé olyan sok japán vendéget vonzott, hogy már a harmadikat nyitják egy éven belül. Az első lángosokat még a pár segített kisütni a japán-magyar büfében, de az első nehézségek után hamar fellendült az üzlet.

 

A japán lángososról képet is kaptunk:

Kapott kép Japánból

 

Így hát kiderült, hogy a lángos, ez a megmaradt kenyértésztából született, hosszú történelemmel bíró lepény, megérdemelte a Hungarikum Bizottság döntését. A lángosokat megkóstoltam, és elégedetten tértem haza.

 

Galéria

További programok »

FEL