Hová tűntek a fák a KISZ-táborból?

1964-ben ültették azokat a fákat, amelyeket 2017 végén kezdtek el kivágni a volt KISZ-tábor területén. A fakitermelést a szakhatóság írta ki a fák veszélyessége miatt. A terv az, hogy a kivágott fákat újratelepítik az önkormányzat egy másik telkén, a táborban pedig a fás terület helyén egy közparkot hoznának létre.

Sokan nem értik, miért volt erre szükség és mire kellhet ez a terület. Az egyik közösségi portálon ennek többen is hangot adtak. A szakemberek szerint az önkormányzat tulajdonába tartozó gyermektáborban lévő kiöregedett vagy beteg fák egyre nagyobb veszélyt jelentettek az ott élőkre. Emiatt rendelte el a szakhatóság a több mint 50 éves fák kitermelését.

– Ez már egy olyan korú erdő, ahol tarvágást írt elő a hatóság. Ezt az önkormányzat és az arra közlekedők is tapasztalhatták már az elmúlt években, hogy bizonyos időjárási körülmények esetén fák dőltek ki, kerítéseket rongált meg, ezért született ez a döntés – fogalmazott a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának vezetője, Csiaki Tamás.

A területen 300 mázsa fát vágtak ki, amit a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a rászoruló családok között oszt szét. Az eddig erdőként nyilvántartott terület átnevezését és átalakítását szorgalmazza az egyik helyi önkormányzati képviselő.

– Olyan gondolatom támadt, amikor Csiaki Tamás osztályvezetővel és a városüzemeltetési osztály képviselőivel bejártuk a területet, hogy amennyiben a művelési ága megszűnne, mint erdő, akkor kérném a közgyűlés hozzájárulását, hogy közparkká tudjuk nyilvánítani – emelte ki Tímár Ella önkormányzati képviselő.

A tervekről és azok elfogadásáról a soron következő közgyűlésen döntenek majd.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,