Honvédelem napi, Békés vármegyei lövészverseny

2024. május 23. 15:43 | behir.hu

A MATASZ Békés Vármegyei Szervezetének Elnöksége Honvédelem Napi lövészversenyt rendezett középiskolásoknak szerdán Szarvason, a Honvédelmi Sportközpontban. A versenyen a békéscsabai és szarvasi városi lövészverseny 1-3. helyezést elért csapatai vettek részt.

A verseny megnyitóján Nagy Zoltán ny. ezredes a MATASZ Békés Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte a rendezvényt személyes megjelenésével megtisztelő Mucsi Balázst, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatóját, a résztvevő csapatokat felkészítő és elkísérő Fonád Zoltán tartalékos főhadnagyot, Gyurkó Attila, Rotics József, Kurucsó Péter tanár urakat és a résztvevő csapatok tagjait.

A köszöntő után Nagy Zoltán ny. ezredes ünnepi beszédében egyebek között megemlékezett az 1848/49 évek eseményeiről. „1992-től egy kormányrendelet értelmében Budavár 1849. évi megvívásának napja emlékére május 21. a Magyar Honvédelem Napja. 175 éve e napon foglalta vissza a Görgey Arthur tábornok vezette honvédsereg az ország fővárosát Hentzi osztrák tábornok csapataitól. A fellángoló hazafiság, a nemzet iránti elkötelezettség a legfőbb pillanatokban bámulatra méltó egységbe kovácsolta hazánk fiait. Elődeink honvédő harcára, szabadságküzdelmére emlékezve nem szabad megfeledkeznünk egy fontos tanulságról: akármilyen jól képzett hadereje is van bármely kornak, a hazájának védelmére kelt nép elszántsága, vitézsége sohasem nélkülözhető. A nemzetnek szüksége van a haza védelmét vállaló katonákra, de szüksége van a társadalom támogatására és megbecsülésére. Hazánk és nemzetünk védelme közös ügyünk. A mai lövészversennyel azelőtt a haderő előtt hajtunk fejet, amely a magyarság legszebb, legdicsőbb pillanatában született, nemzetünk legjobbjait tömörítette.  Az akkori hősök ma is példaképeinkként állnak előttünk” – mondta.

Azt követően a lövészverseny végrehajtására került sor Bracsok István lőtérvezető és Fülöp Miklós lövészetvezető szakmai irányítása alatt. A versenyen a versenyzők 0.22 nyílt irányzékú kis kaliberű lőfegyverrel, álló testhelyzetben 25 méterre levő körös lőlapra lőttek 10 darab próba és 10 darab értékelt lövéssel.

Annak ellenére, hogy a részvevők egy része még ilyen fegyverrel sohasem lőtt, kitűnő és szoros eredmények születtek. Az egyéni verseny I-II. helyét szétlövéssel kellet eldönteni, hisz első sorozatban azonos eredményt ért el mindkét versenyző.

A lövészverseny eredményei:

Csapatverseny

I.                Vajda Péter Evangélikus Gimnázium I. csapata Szarvas

II.              BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Békéscsaba

III.            Vajda Péter Evangélikus Gimnázium II. csapata Szarvas

IV.            Vajda Péter Evangélikus Gimnázium III. csapata Szarvas

V.              BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Békéscsaba

VI.            BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Egyéni verseny

I.                Ugrai Nikoletta Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas

II.              Zvara Imola       Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas

III.            Frcska Zsófi       Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas

Köszönet a csapatok tagjainak fegyelmezett, sportszerű felkészüléséért, versenyzéséért. A felkészítő tanárok áldozatos, szabadidőt nem kímélő tevékenységéért, mely meglátszott az elért eredményekben.

Külön köszönet illeti a Szarvasi Honvédelmi Sportközpont munkatársainak munkáját a szakszerű verseny lebonyolításáért, mely baleset és sérülésmentesen került végrehajtásra.

A diákok véleménye alapján elmondható, hogy szükség van hasonló versenyek rendezésére, lebonyolítására törekedve a még több középiskola bevonására, mely elősegíti a hazafias honvédelmi nevelés megvalósulását, a Magyar Honvédség és a Magyar Tartalékosok Szövetségének mélyebb megismerését, az önkéntes katonai szolgálat vállalását.

Gregor László

További programok »

FEL