Szombaton nyit Békés megye első csomagolás- és hulladékmentes boltja

2019. november 8. 12:27 | Behir.hu

Szombat reggel 8 órakor, a békéscsabai Kinizsi utca 12. szám alatt (az ex-Pezsgőbár helyén) tárja ki kapuit a Tebe – hulladékmentes bolt. (A tebe, annyi mint életfa – a palócságban.) S hogy mi lesz az üzletben? Lejjebb kiderül!

Legyenek bátrak az emberek! – üzeni első felütésre Pocsaji Csilla, az üzlet tulajdonos-vezetője –, nyugodtan jöjjenek be hozzánk, hiszen mi nem szupermarket üzemmódban fogunk működni. A kiváló kolléganőinktől bármit lehet kérdezni, a termékekben gyönyörködni, akár meg is szagolhatják őket – egy korty tea vagy kávé mellett.

A születésemtől kezdve imádom a környezetet – mesél a kezdetekről –, és ez jól látható az első szakmámon: lótenyésztőnek tanultam, illetve később sok-sok mindent.  18 évesen már saját háztartást vezettem, miközben rájöttem, egyre jobban irritál a nyolcféle tisztítószer, a 40 millió zacskó és a többi. Én a vegyszer címszó alatt a mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat, ecetet értem.

 

Pocsaji Csilla - Tebe hulladékmentes bolt

 

Majd később – folytatja –, amikor (Juhász) Zsolttal, a párommal összeköltöztünk, aki egyébként Chron-beteg (az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége), először is az ételeknél kezdtünk megtisztulni: tudatosan olyan békési gazdáktól vásároltunk, akik igazit adtak. Mármint nem az A4-es lapnyi ketrecben nevelkedő, hanem az udvarban kapirgáló tyúkokat; vagy olyan zöldségeket, amelyeket kézzel nevelnek és gondoznak.  

Csilla később vegetáriánus lett, majd amikor a most 3 hónapos Lilien megfogant, újfent visszavette az étlapra a húst is.

A bolt gondolata egy jó éve született meg (az ötlet anyagi bástyája a családi, építőipari vállalkozás). Az elgondolást pedig, ahogy lenni szokott, megosztottan fogadták az emberek: létezik a kételkedők és a bíztatók tábora.

A Tebe polcain közel 300 termék várja a vásárlókat: magfélék, mintegy 30 féle fűszer (köri, borsikafű, gyömbér stb.), tésztafélék, teák (gyógy- és gyümölcsteák), péktermékek, rizsliszt. Ráadásul "pucérok" az áruk, ergo nincs rajtuk csomagolás, így közvetlenül lehet bennük gyönyörködni.

Többek között kaphatók lesznek vagány gyermekkulacsok, elviteles poharak, üveg-szívószálak, a régi világból az igazi ruhaszalvéták, ruhazsebkendők szütyővel. Női higiéniai termékek: arclemosó-porok, testápolók, szappanok, popsitörlők, fogkefék, fogkrémek, dezodorok, szilárd samponok, szivacsok, kutyakakis zacsik… és még nagyon sok minden.

Nyitás tehát november 9-én, szombaton 8 órakor.

 

További programok »

Itthon

FEL