Hol volt, hol nem volt, poloska mindenhol! – Ön találkozott velük?

Kicsik, büdösek, kellemetlenek és sokan félnek is tőlük. Nyakunkon a poloskainvázió, amely nem csak Békés megyét, hanem az ország egész területét érinti. A rovarok ősszel behúzódnak a melegebb helyekre, ami sokszor a mi lakásunkat jelenti, így aztán nem győzünk védekezni ellenük.

 

 

A rovarokkal többször is találkozhattunk mostanság az otthonunkban és közvetlen környezetünkben. A poloskainvázió egyre nagyobb problémát jelent. A büdös bogár két egyede is fellelhető Békés megyében.  Az egyik a zöld vándorpoloska, ami körülbelül 2010 óta van jelen Magyarországon és fontos kertészeti kártevő – tudtuk meg Farkas Gábor, növényvédelmi felügyelőtől.  A szakemberek tájékoztatása szerint négy éve tapasztalható súlyos tömegszaporulat a zöld vándorpoloskákból. Ezek Kelet-, illetve Közép-Afrikából származnak és az éghajlat-változásnak köszönhető, hogy hazánkban ilyen nagy számban megjelentek.

– A másik faj az Ázsiai márványos poloska, ami  Kelet-Ázsiából származik. Az utóbbi néhány évben, mintegy 6 éve jelent meg először hazánkban. Békés megyében a tavalyi évben találkoztunk először ezzel a fajjal. Idén októberben tapasztaltuk először, hogy tömegesen  van jelen – emelte ki a szakember.

 

 

A növényvédelmi felügyelő hozzátette: a rovarok azontúl, hogy kellemetlenséget okoznak, nem veszélyesek az emberre, csak a mezőgazdaságban kártékonyak. Leggyakrabban erkélyen, ablakokban és a lakásunkban találkozhatunk poloskákkal, mivel ősszel behúzódnak a melegebb helyekre.

Lukács Zoltán, a Lukács Team Kft. rovarirtó cég ügyvezetője arról számolt be, hogy rendszeresen megkeresésik őket a poloskák irtásával kapcsolatban.

– Lakossági és hivatalos megkeresések is előfordulnak. Irodaházakban jelent legnagyobb problémát a poloska, de lakóházakban is rendszeresen irtjuk őket. Mikor elmegyünk egy helyre és általános rovarmegelőzést végzünk sok esetben előfordul, hogy megkérdezik, mit lehet tenni ellenük – árulta el Lukács Zoltán.

Az állatok nem nagyon táplálkoznak poloskákkal, így nincs természetes ellenségük. A szakemberek szerint a rovarok ellen a szúnyogháló és a megfelelő nyílászárók használata a legjobb védekezés, de általános rovarirtókkal is próbálkozhatunk, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ezekből a szerekből többet kell használni az irtáshoz, a rovarok nagyobb testfelépítése miatt.

 

Megosztás:

Címke: , , ,