Hogy minden motoros épségben hazaérjen - tudást frissítettek a kétkerekű sofőrök

2016. április 10. 17:47 | Varga Diána

Két egyszerű jelenségből állapíthatjuk meg, hogy itt a tavasz: éled a természet, a motorosok pedig kirajzanak az utakra. Azért, hogy magabiztosabban kezeljék járműveiket, és felfrissítsék tudásukat, tréninget rendeztek számukra a hétvégén, Békéscsabán.

A rendezvényt részben a Békés Megyei Kormányhivatal hívta életre. Gajda Róbert kormánymegbízott úgy fogalmazott: a téli időszakban kisebb a lehetőség arra, hogy valaki motorozni tudjon az időjárási körülmények miatt. Tavasszal intenzíven megjelennek a közlekedésben a kétkerekűn közlekedő sofőrök, ezért a cél az volt, hogy felkészítsék őket, mivel a tecnikai tusáuk, rutinjuk megkophatott télen.

Az Európai uniós statisztikák szerint a motorosok tizennyolcszor gyakrabban szenvednek halálos balesetet, mint az autót vezetők. Tavaly Békés megyében több mint 600 motoros baleset történt, közülük 21 volt halálos. Dobókői György, a kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség vezetője szerint  ezek az adatok és a baleseti statisztikák ösztönözték őket a Közlekedéstudományi Egyesületet, illetve a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot arra, hogy idén már hatodjára szervezzenek ilyen tréninget.

Nem csak a szakemberek tartották fontosnak, hogy a motorosok minél nagyobb létszámban részt vegyenek a rendezvényen. Többen is azt mondták hírportálunknak: hasznosnak tartják az elméleti és gyakorlati tudásfrissítést, hiszen szeretnének épségben hazatérni családjukhoz. Azt is hozzátették: azt tapasztalják, hogy az autósok a szezon elején még türelmetlenebbek a motorosokkal, ám idővel elfogadóbbá válnak.

A megelőzés mellett arra is kaptak tippeket a profiktól az érdeklődők, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj. Guti Ambrus, motoros mentőtechnikus nem csak elméleti szinten nyújtott segítséget, motorra is pattant. Mint mondta, baleseteknél a laikusoknak elsősorban a biztonságra kell a leginkább odafigyelniük. Másodsorban minél hamarabb hívjanak olyan segítséget, amely szakszerűen beavatkozik.

Azt, hogy mit nem szabad tenni, és hogyan ne közlekedjenek a motorosok, azt Podani Milán stunt riding, vagyis akrobatikus motor versenyző mutatta be.

FEL