Hivatalos: Jön az oltási igazolvány, az átesettségen alapuló kártyák lejárnak

2022. január 21. 18:52 | behir.hu

Immár hivatalos, február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány - az erről szóló kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. Az oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, a jelenleg meglévő, fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét. Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva korlátlan ideig.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén fél éven belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló januári oltási kampányban könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is. Békés megyében minden héten csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akció napokat szerveznek egész januárban, így ilyenkor regisztráció nélkül lehet kérni az oltásokat. Az akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják, a fiatalabbak oltása csak regisztrációval lehetséges.

További programok »

FEL